Rábaköz PRINT

2018.01.03. 08:00

Töreki Imre tanít és könyvet szerkeszt

,,Valamit elveszítettem, csalódtam, de vissza már nem kívánkozom" - vont mérleget az elmúlt öt hónapról Töreki Imre. A pedagógus akkor távozott a szanyi Bokréta táncegyüttes éléről. A néptánctól azonban nem szakadt el.

Cs. Kovács Attila


Nagy váltást élt meg tavaly Töreki Imre. A szanyi Bokréta néptáncegyüttes vezetője ötvennégy esztendő után elköszönt csoportjától. Nem önszántából tette, a körülmények hatására hozta meg az egyébként nehéz döntést. A Kisalföld most újra megkereste az elismert néptáncpedagógust. Kiderült, a Bokréta után is van élet.

– Köszönöm, jól vagyok. A néptánc és az oktatás az életem része maradt – mondta érdeklődésünkre Töreki Imre.


– Egy művészeti iskola keretén belül foglalkozom gyerekcsoportokkal. Heti háromszor tartok órát. Működnek Szanyban néptáncos utánpótláscsoportok. Ha kérik, segítek nekik. Ezenkívül Kemenesszentpéteren van táncegyüttesem. Nagyon aranyos csapat, szívesen vagyok velük. – mondja. – És ami a szívemnek kedves feladat: egy gyerekcsoportot viszek, autentikus cigánytáncokkal lépünk színpadra. Fantasztikus, amit csinálnak. Rengeteg meghívást kapunk, sikert érnek el, ahol csak szerepelnek. Persze, a Bokrétára is odafigyelek, de már csak kívülről. Drukkolok nekik és bízom benne, hogy nem lesz törés az együttes munkájában. A napokban a hagyományainknak megfelelően megtartották az év végi záróünnepséget. Engem is meghívtak, de nem mentem el. Senkit nem akartam kellemetlen helyzetbe hozni. Ahogy hallom, a csoport célja az általam tanítottak és aközösen létrehozott értékek továbbfejlesztése. Nagyon fontos munkám még a szanyi Kincsestár című kiadvány újraszerkesztése, a rendelkezésre álló anyag bővítése.

Töreki Imre Fotó: Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata

Töreki Imre Fotó: Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata

Töreki Imre régi kapcsolatai nem szakadtak meg a néptáncmozgalom vezető szakembereivel. Gyakran cserélnek eszmét.


– A véleményem nem változott meg. A hagyományőrző néptáncmozgalom válságban van. Ez persze nem most kezdődött. Elindult egyfajta művészieskedés és egy nagyon hamis jelszót tűztek zászlójukra: újra kell értelmezni a néptáncot. Ez valami borzalom. Ugyan át lehet vinni a néptáncot a modern művészetbe és erre vannak is jó példák, ám az autentikus táncosokra, az eredeti parasztegyüttesekre, mint amilyen a Bokréta is, rányomni enyhén szólva sem szerencsés. Abból csak valami hamis jöhet ki. A mozgalom persze túljut majd ezen a válságon is, de ahhoz kell vagy egy évtized. Amit én már nem valószínű, hogy megérek. Ha egy tanácsot még adhatok: miközben próbálgatják az újat, ne felejtsék el az eredeti anyagokat.


A szanyi pedagógus persze nem tette olyan könnyen túl magát a történteken. – Nem volt jó év. Hogy megbántódtam-e? Azt hiszem, inkább az aggodalom erősebb bennem mindazért, amit létrehoztunk. Nem volt könnyű helyzet, s ez érthető is, hiszen ötvennégy év hosszú idő  – mondta.


– Valamit elveszítettem, de visszakívánkozni már nem szabad. A csalódás tagadhatatlan, de most már mindenki a maga útját járja. Ha szükség lenne a segítségemre, itt vagyok. Azonban egyelőre ilyen igény nem jelentkezett – fogalmazott Töreki Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!