Rábaköz PRINT

2018.01.30. 08:00

Százkilenc katona 37 sírköve Csornán

Felújíttatta a csornai Szent Antal-temető hősi, katonai parcelláját a város. Az adatok szerint 109 katona alussza ott örök álmát, most tizenkilenc sírkő jelzi az emlékhelyet.

Cs. Kovács Attila

Első világháborús katonasírokat újíttatott fel a csornai önkormányzat a Szent Antal-temetőben. A korabeli feljegyzések szerint 109 elesett katona alussza örök álmát a sírkert nyugati részén kialakított parcellában. Az elmúlt száz esztendőben azonban sírköveik elkallódtak, mindössze 19 maradt meg viszonylag ép állapotban. Ezeket restaurálták a közelmúltban. Az elhunyt katonák közül negyvenkilenc neve szerepel az iratokban.


A sírok, illetve a bennük nyugvók történetét a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata dolgozta fel. Adataik alapján a csornai önkormányzat pályázatot nyújtott be a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiírására. A város 1,3 millió forint támogatásban részesült. A pénzből felújították a tizenkilenc fejkövet, illetve térköves járdát alakítottak ki a hősi parcellában. Tegnap ünnepélyes keretek között avatták fel az emlékhelyet. 

A két világháború között polgári iskolás diákok gondozták a sírokat. Utódaik részt vettek a tegnapi megemlékezésen.

– A mostani megemlékezéssel tisztelettel adózunk a hősök emlékének, akik az első világháborúban vesztették életüket – fogalmazott Major András alpolgármester emlékező beszédében. – A jövőért hozott áldozatukat nem feledhetjük. Beszéljünk róluk, a régi korokra emlékezve. Mi, csornaiak úgy tarthatjuk meg őket emlékezetünkben, hogy megbecsüljük és megőrizzük a megmaradt sírköveket.


Az alpolgármester hozzátette: a tereprendezés során újabb kövek kerültek elő a föld mélyéből. Tizennyolc darab, melyek valószínűleg ugyancsak hadisírokat jelölhettek. A feliratok elmosódottak, lekoptak az egy évszázad alatt. Ezeket is rendbe teteti a város és a már elkészült tizenkilenc mellett helyezik el őket. Ennek fedezetét saját forrásból biztosítják.


A hősi parcella elején tájékoztató táblát is elhelyeztetett az önkormányzat. Ezen olvasható a negyvenkilenc azonosított katona neve. Oroszok, olaszok, szerbek, bosnyákok és persze magyarok. A Szent Antal-temető katonai részének története is szerepel a táblán. Eszerint a katonatemetőt 1915-ben nyitottákmeg. A sírokat a polgári iskolás diákok gondozták. A két világháború között rendszeresen tartottak ott megemlékezéseket. Egy 1937-es beszámoló szerint 82 sírkő még ép volt. A sírkertben egy nagy méretű fakereszt jelezte az emlékhelyet.

 

Egyházi áldás

A hős sírokat Tubán József evangélikus lelkész és Boldvai Márton Bertalan premontrei kanonok, perjel áldották meg. Imádkoztak valamennyi hős katonáért, akik a harcok közben vesztették életüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!