Rábaköz PRINT

2018.01.10. 08:00

Így emlékezik a túlélő a légi csatára

Egy tavaly nyári Kisalföldet "olvasgat" Amerikában a kilencvennégy esztendős Robert Field. A veterán katona emlékeit megindította az írás, mely róla és bajtársairól szól.

Kilencvennégy éves a második világháborús rábaközi légi csaták utolsó túlélője. Robert Field Amerikában él, jó egészségnek örvend és gyakran előveszi azt a Kisalföldet, mely magyarországi kalandjairól számol be. Cikkünk, melyet Szalay Balázs helytörténeti kutató küldött el a tengerentúlra, megindította az idős veterán emlékeinek sorát. 


 A Kisalföldben „Ma is él a légi csata túlélője" címmel 2017. június 17-én jelent meg az írás: egy amerikai repülőgép a Rábaköz felett kapott találatot 1944 tavaszán. Robert Field Rábatamásinál ugrott ki a bombázóból. 


„Az én ernyőm éppen hogy csak kinyílt"


Field 1924-ben született Minneapolisban, napjainkban a Wisconsin állambeli Chippewa Falls-i veteránotthonban tölti napjait. A Kisalföldnek felidézte a 74 évvel ezelőtt történteket. Elmondása szerint 1942 őszétől rádiós-, fedélzetimérnök- és lövészkiképzésben részesült. A Joe Bananasnak nevezett B–24-es gépükkel Brazília, Szenegál, Marokkó és Tunézia érintésével 1944 elején Olaszországba érkeztek. Február közepén volt az első bevetésük, amikor Cerignolából felszállva a szintén olasz Grottaferrata városát támadtákbombázójukkal.

 

Az amerikai bombázó legénysége. A guggoló sor jobb szélén Robert Field, az álló sor bal szélén Frank Coupe, aki Rábatamási határában vesztette életét a zuhanás után.


A Liberatorral a tizenkilencedik bevetésükre indultak 1944. április 23-án. Aznap Stornara repülőteréről felszállva az osztrák Bad Vöslau repülőterét és gyárait támadták volna, de köteléküket a cél elérése előtt, Kapuvár térségében mintegy 6500 méter magasságban támadás érte. Robert Field gépe is több találatot kapott. A súlyosan megsérült bombázó azonnal zuhanni kezdett, és egyre távolodott az alakzattól. A személyzet hat tagja kiugrott, és Robert 

Field is erre készült. Előtte azonban, saját biztonságukkal nem törődve, egy társával kiszabadították a géppuskatoronyba szorult katonát. Ekkor a gép már nagyon alacsonyan repült. „Látszottak a templomtornyok. Az én ernyőm éppen hogy csak kinyílt, de Franké, a barátomé már nem. Nekem sikerült a földet érés, de ő szörnyethalt" – emlékezett a 94 éves veterán. 


Amikor Field Rábatamásinál, illetve társai Farádnál földet értek, szinte azonnal egy csapat mérges civil vette őket körbe. Az amerikai repülők magyar célpontokat is támadtak, és a korabeli propaganda számos hamis hírt terjesztett. Így a lakosság ellenséges viselkedésén nem kell csodálkozni. 


Az öt életben maradt amerikai katonával a kiérkező csornai csendőrök sem bántak kesztyűs kézzel. A tűzoltók autóján szállították be őket Csornára. Robert Field természetesen félt, és a barátja halála is megviselte. A kiképzés során azonban arra utasították, hogy nevén, rangján és katonai azonosítószámán kívül semmi más információt ne adjon ki az ellenségnek.

 

Robert Field és a Kisalföld. A veterán amerikai katona gyakran megnézi a róla és bajtársairól készült tavaly nyári írást.

Robert Field és a Kisalföld. A veterán amerikai katona gyakran megnézi a róla és bajtársairól készült tavaly nyári írást.


Az éjszakát Csornán töltötte. Cellájában egész éjjel égett a lámpa, és több férfi ment be hozzá, akik Rooseveltet és Churchillt gyalázták, és megvetésüket kifejezve a földre köptek. A pszichikai hadviselés részeként az egész éjjelen át tartó szidalmazás mellett sortűz általi halállal is megfenyegették. Másnap reggel várta a kivégzőosztagot, de meglepetésére Győrbe szállították. A megyeszékhelyen egy éjszakát töltött, az őrök próbáltak vele kommunikálni, kapott kolbászt, kenyeret és pálinkát is.


Győrből Budapestre került, ahonnan május közepén átszállították a híres Stalag Luft III. hadifogolytáborba Saganba. Ma a lengyelországi Zagan területén található, az ott történt események alapján készült A nagy szökés című film. 1945. január végén aközeledő szovjetek miatt az egész tábort kiürítették. Metsző hidegben meneteltek, majd olyan túlzsúfolt tehervagonokban utaztak, ahol csak állni tudtak és abban reménykedtek, hogy a vonatot nem éri bombatalálat. Field a háború végét a dél-bajorországi Moosburgban élte meg.


Az ellátás rossz volt, „a vöröskeresztes csomagok tartották bennünk a lelket" – mondta. 1945. április 29-én Patton tábornok serege érte el a tábort. A nyolcvanezer kiszabadított fogolyközött ő is ott volt. A huszadik születésnapja előtt egy héttel esett hadifogságba, de a huszonegyedik születésnapját már szabad emberként ünnepelhette. „Úgy éreztem, hogy Istennek tervei vannak velem, és ezért élhettem túl mindezt. Megtanultam azt is, hogy a szabadság olyan cél, amiért érdemes küzdeni. Nem tudhatja senki ugyanis, hogy mi a szabadság, amíg el nem veszíti" – tette hozzá.


Robert Field a háború után leszerelt, majd Eau Claire város épület- és fűtési ellenőre volt egészen 1987-es nyugdíjazásáig. Két fia, egy lánya és négy unokája van.

Emlékeket keres a kutató


Akinek vannak még emlékei a rábaközi légi csatákról, esetleg képei vagy repülőkből származó tárgya, keresse meg Szalay Balázst a [email protected] e-mail-címen vagy a 30/284-1584-es telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!