Rábaköz PRINT

2017.10.19. 10:26

Rókák járnak Markotabödögén

A róka rendkívül jól alkalmazkodó faj, s egyre gyakrabban bukkan fel az emberek közelében. Akárcsak Markotabödögén, ahol megdézsmálta a baromfiállományt, megfordult több helybeli portáján vagy épp a főutcán barangolt.

Kustor Réka

Magyarországon 70 ezerre tehető a vörös rókák száma. Természetes élőhelyeik szűkülésével bemerészkednek a mezőgazdasági területekre és az ember közvetlen környezetébe.


Markotabödögén többen is meglepődve tapasztalták, hogy éjszakánként róka ólálkodik a portájukon. Helyenként a baromfikat is megtépázta.


„A községházára több bejelentés érkezett. Volt, aki a falu határán, más a központban, vagy épp az udvarán találkozott rókával" – mondta Horváth Sándor polgármester, aki hozzátette, jelezték az eseteket az illetékes vadásztársaságnak.


Karakas Sándor, a Tó-közi vadásztársaság hivatásos vadásza lapunknak elmondta: a kölyökrókák valóban bemerészkednek az emberek lakta területekre. Kiváltképp elhagyatott házakban találnak menedéket. Hangsúlyozta, nem veszett állatokról, hanem fiatal egyedekről van szó.

Ezt a szelídnek tűnő vörös rókát nemrégiben Rábapordánynál, a település határától alig 10 méterre sikerült lencsevégre kapni.

Karakas Sándor az ilyenkor szokásos eljárásról is beszámolt. Miután bejelentés érkezik a vadásztársasághoz, feltérképezik az esetet.


„Ha a probléma továbbra is fennáll, jelezzük az illetékes rendőrkapitányságnak, hogy fegyverrel ejtjük el az állatot. Amennyiben a településen van gyepmesteri telep, onnan is ki lehet rendelni egy munkatársat, aki altatólövedékkel ártalmatlanítja az állatot."


A vadász szerint az emberek közelébe csak a félelmet nem ismerő, fiatal egyedek merészkednek. Ahogy idősödik a róka, úgy alakul ki benne a bizalmatlanság, s idővel inkább elkerüli az emberek társaságát. Védekezni ellene úgy lehet, ha megerősítjük a kerítést és bezárjuk a baromfit.


Bár a róka alkalmanként kárt okozhat a háztáji gazdaságokban vagy a vadállományban, a legnagyobb félelmet a veszettség esélye okozza.


Fontos kiemelni, hogy a fertőzés az állat harapása útján juthat a szervezetbe. A rókák vakcinázását évente kétszer, tavasszal és ősszel szervezi meg az állategészségügyi hatóság. Ezen alkalmakkor vakcinatartalmú csalétkeket szórnak ki kisrepülőgépekről  a rókák élőhelyein, az ország mintegy kétharmadán.


A hatékony immunizálásnak köszönhetően ma már ritkának számít hazánkban a veszettség.


A markotabödögei Némethné Dombi Andrea, és családtagjai nem csak a faluban, a saját portájukon is találkoztak már rókával, de volt olyan is, hogy baromfitetem árulkodott a látogatásról.


– A lányom látott nemrégiben egy rókát az udvarunkon. A felvillanó szempárra lett figyelmes, de a róka szinte ügyet sem vetett rá – mondta a szelídnek tűnő kölyökről Andrea, aki személyes élményét is megosztotta lapunkkal. – Előfordult, hogy reggel az udvarra menet két róka nézett velem szembe – mondta Andrea, aki a házba sietett, s mire kinézett, már hűlt helye volt az állatoknak.


A férjének horgászat közben dézsmálta meg a táskájában lévő elemózsiáját egy róka.


Mindegyikük egybehangzóan állította, hogy bár a rókák részéről félelmet nem éreztek, ők – ha lehet – inkább távol maradnának tőle.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!