Rábaköz PRINT

2017.10.02. 09:00

Négyen tartanak példás rendet Cirákon

A falugondnok, két karbantartó és egy közfoglalkoztatott vigyázza a közterületek rendjét Cirákon. Kezük munkája meglátszik a falun. A község temetőjét például bárki megnézheti, mondják a helyiek.

Cs. Kovács Attila


A ciráki temetőben van a környék legszebb ravatalozója, így tartják a helyiek. Az épületet 2009-ben újították fel és alakították át. Az önkormányzat azóta is rendben tartja, a sírkertet gondozza.  


A cirákiak nyolc éve 25 millió forintot költöttek a temetőre. Ebből 10 millió forintot pályázaton nyertek, 15 milliót önerőként biztosítottak. Az összeg jelentős részét a ravatalozóra fordították, de új kerítést is építettek. 

– Igyekszünk megőrizni a ravatalozó állapotát és a temető környezetére is nagy hangsúlyt fektetünk – fogalmazott érdeklődésünkre Tóth Sándor, Cirák polgármestere. – Az önkormányzatnak a falugondnok mellett még két főállású karbantartója van, illetve egy közmunkást foglalkoztatunk. Ők tartják rendben a falu közterületeit is. 

Füzi Gézáné szerettei sírját gondozza a ciráki temetőben. Elégedett a sírkert állapotával.

Füzi Gézáné szerettei sírját gondozza a ciráki temetőben. Elégedett a sírkert állapotával.

A polgármester a közeljövő feladatairól és a tervekről elmondta: az adósságkonszolidációs programban kapott állami támogatásból az óvodájukat fejlesztik. Rendbe teszik a tetőt, szigetelik az épületet és kicserélik a kerítést. Pályázatot nyújtottak be a községháza elektronikai korszerűsítésére, illetve a régi iskola felújítására. Igényüket még nem bírálták el a döntéshozók. 


– A parkok, zöldterületek ápolását szeretnék még hatékonyabbá tenni, ezért egy kistraktor beszerzését tervezzük ugyancsak pályázati támogatással – tette hozzá Tóth Sándor.


A himodi Füzi Gézáné ötvenkét évvel ezelőtt került el Cirákról. A szomszédos faluban, Himodon él. Rendszeresen felkeresi a temetőt, szülei és bátyja sírját gondozza. „Nem öröm temetőbe menni, de a ciráki nagyon mutatós, itt megnyugszik az ember – mondta az asszony a Kisalföldnek. – Szépek a virágok, nyírják a füvet, gondozzák a sírokat a hozzátartozók. Alakítottak ki urnafalat is. Van persze egy-két sír, amit nem gondoznak, de ezen nem is lehet csodálkozni. A szülők, nagyszülők meghalnak, a fiatalok elkerülnek a községből és már csak ritkán járnak haza. Ha jönnek egyáltalán."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!