Rábaköz PRINT

2017.10.30. 08:00

A segítőnek is jó érzés, hogy adhat

Van, aki hajat vág, más főzőklubot vezet vagy zeneterápiát tart a kapuvári Nyitott Kapu-Vár Szociális Központ közösségi pszichiátriai ellátottjainak. Mindezt önzetlenül, önkéntesen.

Kustor Réka

Fennállása tizedik évfordulóját ünnepelte a napokban a Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Központ közösségi pszichiátriai ellátása.


„2007-ben már láttuk, hogy a családsegítő szolgálathoz érkező pszichiátriai betegeknek és hozzátartozóiknak nem tudunk megfelelő segítséget nyújtani. Ahhoz, hogy a problémáikat kezelni tudjuk, spe-

ciális ismeretek kellenek" – mondta el lapunknak Odoricsné Buthi Krisztina, a központ vezetője. Ebben kezdett működni Magyarországon a közösségi ellátás, s megragadva a lehetőséget itt is elkezdtékannak működtetését. Kezdetben 20 ellátottjuk volt, idővel ez a szám megduplázódott. Bár igény lenne rá, több beteg kiszolgálására nincs kapacitásuk.


 „A szenvedélybetegek nem tartoznak hozzánk, de sok pszichiátriai betegséggel  együtt élő egyben szenvedélybeteg is. A kettő sokszor együtt jár – folytatta az intézményvezető. Kitért az eredményeikre is: – A pszichiátriai betegek mellett a hozzátartozók is egyre gyakrabban keresnek fel bennünket. Nekik is szükségük van a segítségre, ezért idén elindítottuk a hozzátartozói csoportot. A leghatásosabb, mikor egy-egy felvetett problémára a hozzátartozók adnak egymásnak tanácsot, megosztják tapasztalataikat."

 

Tarr Andrea önkéntes alapon főzőtanfolyamot és kézműves-foglalkozást tart a Nyitott Kapu-Vár központ közösségi pszichiátriai ellátottjainak.


A pszichiátriai betegek a társadalomból kirekesztett réteget képviselnek, integrálásukat programokkal, kirándulásokkal is igyekeznek elősegíteni. De jó lehetőség erre a fejlesztő foglalkoztatás, amit a fogyatékkal élőknek és pszichiátriai betegeknek indítottak (Kisalföld, 2017. 08. 30.). Utóbbiak közül kilencen vesznek részt a munkában, jelenleg gumisorjázás a feladat. Mivel jók a tapasztalatok és az érdeklődők száma is egyre növekszik, így a Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Központ már jövőre is benyújtotta rá a pályázatot. 


Odoricsné Buthi Krisztina kiemelte, hogy egyre többen vállalnak önkéntes munkát az intézményben, akik havi rendszerességgel jönnek a betegekhez: „Van, aki zeneterápiát, más gyógytornát vagykézműves-foglalkozást tart, de van fodrász is. Ez is egy sikertörténet. Az önkéntesség kezd felébredni az emberekben. A segítőnek is jó érzés, hogy adhat, tehát másokért tesz. Nem beszélve az ellátottakról, akik mindig nagy örömmel fogadják őket."


Tarr Andrea főzőklubot és kézműves-foglalkozásokat tart. Nem áll tőle messze az önkéntesség és a jó cselekedetek sora, rendszeresen segít például ételosztásokon: „Az első foglalkozáson mandalákat (szimbolikus keleti korong) készítettünk, a következőn meg ajtókopogtatót, ki-ki a saját ízlése szerint. Nagyon tetszett nekik. Szívesen rajzolok, kézműveskedek, innen jött az ötlet, hogy vállalom az önkéntes foglalkozás vezetését. A kreativitás gyógyít, amit minden alkalommal igyekszünk elérni, mindemellett nekem is jót tesz."

Jubilált az ellátás


A Nyitott Kapu-Vár Szociális Központ Közösségi Pszichiátriai Ellátás alapításának 10. évfordulója alkalmából szakmai konferenciát rendeztek Kapuváron. Előadói neves szakemberek voltak. Köztük L. Stipkovits Erika, dr. Győrffy Dóra, Zsugonits-Kiss Bernadett, dr. Harangozó Judit. Mindezt kerekasztal-beszélgetés egészítette ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!