Rábaköz PRINT

2017.10.12. 19:18

A napi megélhetés is gondot okoz a kapuvári asszonynak

A kapuvári Kleizer Józsefné az utóbbi években került nehéz helyzetbe. Érzelmileg és anyagilag is mélyponton van. Kilátástalan a helyzete, minden segítség jól jönne.

Kustor Réka


Kleizer Józsefné 10 éve veszítette el a férjét. Eladta az otthonát és biztonságot keresve kisebbik lánya családjának udvarán alakított ki magának egy saját lakrészt. Ám onnan is továbblépni kényszerült, mivel a családi házzal együtt azt is eladták és a befektetett összeg töredéke került csak vissza hozzá. Idősebbik lánya Németországban élt, jó ideje betegeskedett. Hat éve hazajött. 


„A rajta lévő ruhákon kívül mindent ott hagyott – utalt lánya viszontagságos útjára Kleizer Józsefné, majd folytatta: – Olyan súlyos állapotban érkezett haza, hogy két hónapig kezelték is."

Kleizer Józsefnét sokan szeretik, egy-egy kedves ismerőse mindig bekopogtat az ajtaján.

Kleizer Józsefnét sokan szeretik, egy-egy kedves ismerőse mindig bekopogtat az ajtaján.

Miután kiengedték, közös albérletbe költöztek. Szép lassan felélték a megtakarított pénzt. Nyolc hónapon át tartotta el magát és a lányát, akinek állapota hol jobb volt, hol rosszabbra fordult. 


Az adósság egyre csak gyűlt, így mindketten hitel felvételére kényszerültek. 


„Alig több mint 100 ezer forintból fizetem a két hitelt és az albérletet. Több a kiadásom, mint a havi bevételem. A főbérlő azonban nagyon rendes, sokat köszönhetek neki" – mondta a nyugdíjas, aki időközben ismét egyedül maradt. Idősebb lánya néhány házzal arrébb költözött, miután rendszeres jövedelemre tett szert. Németországból kapja immár a nyugdíját is. A hitel okozta nehézségek és a kilátástalan mindennapok azonban továbbra sem szűntek meg Kleizer Józsefné életében, amit halmozott betegségei tovább nehezítettek.


Hamarosan szürke hályoggal műtik, cukorbeteg és a mellrák is kiújult nála, de az egészségi állapota miatt rizikós lenne az újabb operáció. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy gerincsérve miatt nehezen közlekedik. „Így pluszmunkát sem tudok vállalni, hogy kiegészítsem szerény nyugdíjamat." 


Végső elkeseredésében fordult a nyilvánossághoz segítségért. Lányaira anyagilag sajnos nem támaszkodhat, de rövid ott-tartózkodásunk során meggyőződtünk róla, hogy környezete mennyire szereti az asszonyt. Szinte egymásnak adták a kilincset az utána érdeklődő barátok, ismerősök. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!