Rábaköz PRINT

2017.08.14. 09:00

Hat védőnő, hat körzetben

A védőnők a születésüktől 18 éves korukig kísérik és gondozzák a gyerekeket. Csornán tavaly 2672-en voltak, mellettük a 143 várandós kismamára is odafigyeltek.

Cs. Kovács Attila

Csornán hat védőnő tevékenykedik, hat körzetben látják el feladataikat. Tavaly összesen 2815 gondozott tartozott hozzájuk: várandós kismamák, illetve 18 éven aluli fiatalok és gyerekek. Mindez abból a beszámolóból derül ki, melyet a védőnői szolgálat vezetője készített el és mutatott be a város képviselő-testületének.


Az iskolákban heti két órában tartanak a védőnők tanácsadást. Szűréseket végeznek, odafigyelnek az oltásokra és pótoltásokra. 


A védőnők már a várandósság idején odafigyelnek tehát arra, hogy az újszülött egészségesen jöjjön a világra, majd a csecsemő- és gyermekgondozás során hozzájárulnak testi és lelki fejlődéséhez. 2016-ban 143 várandós anyukával találkoztak a csornai védőnők, valamint 568 hat éven aluli és 2104 hat és tizennyolc év közötti gyerekkel foglalkoztak. Csornán 2016-ban 90 kisbaba született. A korábbi esztendőhöz képest ez némi visszaesést jelent, hiszen 2015-ben ez a szám 107 volt. 


A szolgálat a Margit Kórház Egészségházában fogadja a gondozottakat, ahol a szűrővizsgálatok, valamint a tanácsadás mellett a négyszemközti beszélgetésre alkalmas helyiség is rendelkezésükre áll. Az ügyfélfogadás rugalmas, így gondolva a dolgozó szülőkre, délután négy óra után is lehetőséget biztosítanak a találkozásra. A beszámoló kiemeli: mivel a házi gyerekorvosok rendelői közvetlenül a védőnői irodák mellett vannak, egy-egy problémát rövid időn belül kezelhetnek, megbeszélhetnek és a kapcsolattartás is egyszerűbb az orvosokkal. A védőnők az oktatási intézményekben is a gyerekek, fiatalok rendelkezésére állnak. Orvosi szobával a Kossuth-szakiskolát és Csukás-szakképzőt kivéve valamennyi rendelkezik. A kötelező vizsgálatokat is helyben végezhetik tehát. 

 

Dr. Fábián-Nagy Szabolcs és párja rendszeresen viszik kislányukat, Jankát védőnőhöz.

Dr. Fábián-Nagy Szabolcs és párja rendszeresen viszik kislányukat, Jankát védőnőhöz.


A tájékoztatóban leírják a korcsoportok szerinti feladatokat is. Az újszülötteket rendszeresen látogatják, tanácsokkal látják el az édesanyákat a táplálással, a gondozással kapcsolatos kérdésekben a védőoltásokról, szűrővizsgálatokról. Az óvodákban negyedévente, illetve szükség szerint végeznek el tisztasági vizsgálatot, valamint az egészségnevelésre helyeznek nagy hangsúlyt. Az iskolákban heti két órában tartanak a védőnők tanácsadást. Szűréseket végeznek, odafigyelnek az oltásokra és pótoltásokra. Például hatodik osztályban az MMR (kanyaró, mumpsz és rózsahimlő), hetedikben a hepatitis és HPV elleni védekezésre. 


Az elmúlt évben a 6 és 18 év közti korosztályban 1868-an vettek részt szűrővizsgálatokon. Védőoltást 627 gyerek kapott, egészségnevelésben 3497-en részesültek. Fogadóórán 627-en kopogtattak, 216-an vetélkedőkre is elmentek. Az elsősegélynyújtó tanfolyamot 19-en végezték el.


A szolgálat fejlesztései között a beszámoló kiemeli fénymásoló, projektor és irodai székek beszerzését, illetve a pályázati támogatással vásárolt hat laptopot. Jó kapcsolatot tartanak az önkormányzattal, intézményekkel, társszakmákkal, szakmai felügyelettel. A laptopokat a roma közösségekben dolgozó védőnők munkafeltételeinek javítására kiírt pályázat keretében nyerték el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!