Rábaköz PRINT

2017.08.23. 09:00

Az utcák báljain jut idő egymásra

A ház előtti kispadok pótlására szerveznek lakótalálkozókat a pordányiak.

Cs. Kovács Attila

Sorra rendezik az utcabálokat a rábapordányiak. Egy-egy utca lakóközössége fog össze és szervezi meg saját szórakozását. Ilyenkor jut idő a beszélgetésre, egymás gondjának-bajának, de örömeinek megismerésére is. A kötetlen együttlét a közösséget erősíti.


Visy László polgármester a Kisalföldnek elmondta: 2015-ben volt az első utcamulatság. Az önkormányzatnak csupán az a feladata, hogy engedélyt ad aközterület használatához, illetve biztosítja a sátrat. 


– Teljesen civil volt a kezdeményezés annak idején a Gévay Wolff utcából. Az ötletet azóta szinte az összes utca átvette, idén már hat ilyen bált rendeztek és tudtommal még kettő lesz is a közeljövőben. Úgy tapasztalom, hogy a helyiek örömmel vették a szervezést és idősek, fiatalok egyaránt szívesen vesznek részt a rendezvényeken. Érdekes, hogy átjárás nincs. Azaz, szigorúan zárt körű az utcabál, más falurészekből nem jönnek vendégek – fogalmazott Visy László. Hozzátette: a házak előtti kispadokat pótolja és azok hangulatát idézi vissza egy-egy ilyen összejövetel.

 

Az összetartást, a barátságot, a másikra figyelést erősítik a rendezvények. A felvétel a Dózsa György utcaiak találkozóján készült.

Az összetartást, a barátságot, a másikra figyelést erősítik a rendezvények. A felvétel a Dózsa György utcaiak találkozóján készült.


– Még az én gyerekkoromban is rendszeresen összegyűltek az utcabeliek beszélgetni a házak előtt. Ma már nincs ilyen, mindenki siet, a saját dolgával van elfoglalva. Az utcabálokon azonban van idő egymásra. 

Ubaidat Zsófia az Ady Endre utcai találkozó szervezője volt. Ő férjével Mórichidáról került Rábapordányba. Így hát egyfajta bemutatkozás is volt számukra az esemény. 


– Hárman vettük kezünkbe az ügyet. Összeírtuk a résztvevőket, leszerveztük a zenészt, megvásároltuk a vacsorához valókat. Az ételt ugyanis közösen álltuk, az italt mindenki maga hozta. Voltak, akik süteményt sütöttek a nagy alkalomra, voltak, akik a főzésben segédkeztek. Körülbelül ötvenen lakunk az Ady utcában, és mondhatom, hogy nem volt olyan ház, amelyik ne képviseltette volna magát. Néhány családhoz még a másutt élő gyerekek, unokák is hazajöttek – osztotta meg tapasztalatait Ubaidat Zsófia. Úgy látja, „kézzelfogható" eredménye is van az utcaprogramnak. 


– Voltak, akik eddig csak köszönőviszonyban voltak egymással. Most viszont már megállnak beszélgetni, érdeklődni, hiszen személyesen is ismerik egymást. Az összetartás, a barátság, a másikra figyelés tehát az, amit erősítenek ezek a rendezvények – tette hozzá Ubaidat Zsófia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!