Rábaköz PRINT

2017.06.02. 09:00

Újra áramot termelne a Szalay-malom

Népszerű a vállalkozások között a beledi ipari park, nemrégiben itt a legnagyobb terület is gazdára talált. Megnéztük, milyen fejlesztéseket terveznek a tulajdonosok.

Kustor Réka

Közel kétszáz vállalkozás működik a kisvárosban, ebből is kéttucatnyi, melyek mind az adóbevétel, mind a foglalkoztatás szempontjából jelentősek. 


„Egy térkövet és betontermékeket gyártó vállalkozás megvásárolta az iparterületünk legnagyobb részét, várhatóan 2019-ben kezdi meg a működését. A meglévő cégek megbízható eredményességgel működnek, többségük növeli a termelését, ám a beszámolók is megerősítették, hogy szinte mindegyikük  szakember- és munkaerőhiánnyal küzd" – tudatta Major Jenő polgármester aképviselő-testület minapi ülése kapcsán. 

A Provertha zrt. csatlakozóipari termékek, kábelkonfekciók, műanyag termékek fejlesztője és gyártója, Beleden, Kapuváron és Sárváron működtetnek üzemet. Nemrégiben a sárvári beruházásukról írtunk (Kisalföld, 2017. 05. 02.), most a beledi fejlesztésekre térünk ki, miszerint a város szélén álló malom felújításával egy teljesen új termelési egység kialakítását célozza meg a vállalat.


„Az üzemben csatlakozókat, fém fröccsöntött árut, kábelkonfekciót is gyártanának és Haube-csomagolással is foglalkoznának. Új fémfröccsöntő és csomagológépek, valamint egyéb eszközök beszerzését tervezzük. Szeretnénk hasznosítani a malomépület mellett levő Kis-Rába folyó vízi energiáját. A folyón, ezen a helyen az 1950-es évek előtt a mai cégtulajdonos Szalay család működtetett egy vízimalmot, illetve egy turbinát, mellyel villamos energiát termeltek. Terveink szerint újra megteremtenénk a villamosenergia-termelés lehetőségét.

 

Gerencsér Jenő, a Provertha üzemvezetője a malom épülete mellett.

Gerencsér Jenő, a Provertha üzemvezetője a malom épülete mellett.Kiépítenénk a mederrendszert, tározót, partszakasz-visszatöltést, turbinaházat, vízszintes tengelyű turbinát, az áramfogadó rendszert. A korábbi években elvi vízjogi létesítési engedélyt kaptunk, melyet meg kell újítani. A kivitelezésben nehézséget jelent a terület környezetvédelmi besorolása. Az épületfelújítás, gépbeszerzés, közmű- és vízerőműrendszer-kiépítés várható költsége 3,5 millió euró. A beruházás  tizenöt új munkahelyet teremt" – tudtuk meg Gerencsér Jenő üzemvezetőtől.


A beledi üzemet működtető Organo-Pet Kft. fő profilja a vágóhidak melléktermékeinek felvásárlása, aprítása, fagyasztása és ezek logisztikája. „Tavaly közel egymilliárd forintból bővítettük a feldolgozóüzemet, illetve kismértékben bővült a fagyasztási és hűtési kapacitásunk is. Egy távirányítású betöltő és kiszedő rendszert, valamint egy automata göngyölegmosó berendezést állítottunk üzembe. Legalább ennyire fontos volt, hogy a munkakörülményeket is felemeljük nyugat-európai színvonalra. Jelenleg a munkafolyamataink sokkal tisztábbak és kevesebb fizikai erőt igényelnek, mint egy-két éve. Idén hűtőberendezéseket üzemeltünk be.


Tervezzük bővíteni a göngyölegtároló kapacitásunkat, aminek részeként egy újabb csarnokrészt építenénk. Tavaly értékesítésünk elérte a 21 ezer tonnát, árbevételünk akétmilliárd forintot. Az elmúlt két évben összesen 39 beledit foglalkoztattunk" – beszélt eredményeikről Csaba Szilágyi, az Organo-Pet Kft. operatív igazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!