Rábaköz PRINT

2017.06.01. 19:51

Kalapács alatt a Kanászgödör

Kapuváron élénk az építkezési kedv. Nyílt árverésen bocsátják áruba a Kanászgödörben kialakított telkeket.

Kustor Réka

 Az önkormányzat hosszas keresgélése és egyeztetések előzték meg a kialakítandó új telkek helyszínét Kapuváron. Építési telekből ugyanis hiány van a városban. Végül tizenkét parcellát jelölnek ki a helyiek által Kanászgödörnek nevezett terülten. A kialakítandó telkekkel szemben élő néhány család ellenkezését váltotta ki a kezdeményezés. Aláírásgyűjtésbe is kezdtek, de az 588 ellenkező szignót felülírta az építkezni vágyók akarata. 


„Egy városnak, ahol nincs lehetőség telekvásárlásra, építkezésre, nincs jövője" – mondta korábbi megkeresésünkkor a polgármester. Hámori György elmondása szerint jó pár éve sikertelenül próbálkoznak építési telkek megszerzésével: „A tulajdonosok vagy válasz nélkül hagyták az önkormányzat megkeresését, vagy irreálisan magas árért kínálták területüket" – mondta. 

  Látványterveken látszik, hogyan festene a Kanászgödör.

Látványterveken látszik, hogyan festene a Kanászgödör.

A döntés már korábban megszületett a telkek kialakításáról.  A szükséges dokumentációt elkészítették, a telekalakítási eljárás is folyamatban van. „Az önkormányzat ingatlanszakértőjének véleménye alapján az építési telkeket nyílt árverésen értékesítjük, nettó ötezer forintos négyzetméterenkénti áron" – beszélt a testületi döntésről a város vezetője.  A házhelyek kialakításával a csapadékvízrendszer is megújul, s a megmaradó teljes terület szabadidőparkká alakítására is nagy figyelmet fordítanak. Itt egy új focipálya és egy modern játszótér is helyet kap. A teleknagyságok korlátozásával a zöldterületek is a lehető legkisebb mértékben csökkennek, pótlásukra pedig megteszik a szükséges lépéseket. 


A hétfői testületi ülésen Ferencz Tamás Gergő  (Jobbik) képviselő felvetette ötletként, hogy a  Kanászgödör alkalmas lenne társasházak kialakítására is. Hámori György válaszként elmondta: most elsősorban a családi házhelyekre mutatkozik igény, de a társasház-építkezés sem áll meg a városban. Ezzel a február 23-i ülésen elhangzottakra utalt. Eszerint egy építőipari cég megvásárolt három Deák utcai ingatlant Kapuváron. Ezekre társasházat építenek. Így nemcsak új lakóingatlannal, de parkolóhelyekkel is bővül a város: a városvezetés kapott az alkalmon, s cserét ajánlottak a kivitelezőnek, aki a szomszédos, szintén 304 négyzetméteres területet kapja meg építési célra. Az önkormányzat pedig kiszélesíti a Deák Ferenc utcát, és a területen 15–16 parkolóhelyet alakítanak ki. Emellett még egy másfél méter széles járdaszakaszt is kiépítenek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!