Rábaköz PRINT

2017.05.27. 09:00

Szent Mihály vigyázza Babótot

A polgármester és egy helyi művész adományaként Szent Mihály-szobor díszíti mától Babót központi parkját. A falu védőszentjét ábrázoló alkotás a községvezető hálájának jele.

Cs. Kovács Attila

A község védőszentjét, Szent Mihályt ábrázoló szobrot avatnak a mai falunapon Babóton. A polgármester ötlete volt az alkotás, melyhez partnerként csatlakozott a készítő művész, Czanik Zoltán. „Ily módon szeretném megköszönni a babótiaknak, hogy ennyi időn keresztül szolgálhatom falunkat" – mondta Molnár János.


Hozzátette: évek óta tervezték már, hogy köztéri szobrot állítanak. Először Szent István megformálására gondoltak. Meg is vásárolták hozzá a tölgyfát, ám a rönk "úgy döntött", nem akar szobor lenni. Elhasadt, megrepedt, faraghatatlan volt. Újabb fát, egy hársat kerestek és úgy döntöttek, Szent Mihállyá alakítják. A helyi Czanik Zoltán álmodta formába és faragta meg Babót védőszentjét. 


– Idén ünnepeljük településünk első írásos említésének nyolcszázadik évfordulóját. A szobor erőt ad a következő nyolcszáz esztendőhöz. Azt próbáljuk üzenni vele mindenkinek, hogy Szent Mihály, ahogy eddig is, úgy a jövőben is véd bennünket és utat mutat – fogalmazott Molnár János. 


A falu központjában helyezik el, abban a parkban, melyet két évvel ezelőtt alakítottak ki. – A másik oka az volt a szobor állításának, hogy megköszönjem a helyiek bizalmát, mellyel megtiszteltek. Szerencsére Czanik Zoltán személyében jó társra találtam és a nyolcszáz esztendőhöz méltó művel ajándékozott meg bennünket. Czanik Zoltán elsősorban templomfestéssel foglalkozik.


Keze nyomát viseli a közelmúltból a kapuvári ferences templom és a Szent Kereszt-temető kápolnája, vagy a balatonkeresztúri templom. Jelenleg a nagylózsi templom felújításán dolgozik. A Szent Mihály az első saját szobor, mely a keze alól kikerült. Kapcsolata az önkormányzattal régi, számos középület díszítése, festése fűződik nevéhez. Örömmel vállalta tehát, hogy a polgármester kérésére megfaragja a védőszentet.


Molnár János még megjegyezte: Szent Mihály az első köztéri szobor Babóton, de terveik szerint nem az utolsó. Amint lehetőségük lesz rá, szeretnék Szent Istvánt is megjeleníteni a faluban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!