Rábaköz PRINT

2017.05.04. 09:00

Kisbaboton a polgármester a falu mindenese

Egy kisközségi polgármester általában falujának mindenese. Ahogy Kisbaboton Barcza Tibor is az. Éjjel fél kettőkor kel, és csak a sötétedés viszi haza este.

Cs. Kovács Attila

Barcza Tibor tipikus példája a magyar kisközségi polgármesternek. Akinek nincsen munkaideje, akinek mindenkit ismernie és mindenhez értenie kell. Aki nélkül még a palánták sem úgy nőnek a fóliasátorban. Kisbabot polgármestere is, ha kell, a falubuszt vezeti. Ha arra van szükség, a közmunkások élén kapál az önkormányzati kertészetben vagy a tyúkok alól szedi össze a tojást.


Barcza Tibor éjjel fél kettőkor kel fel és indul dolgozni. Vállalkozóként ugyanis egy pékségnél kenyeret szállít. Azért kérte magát ebbe a beosztásba, hogy az önkormányzati munkakezdésre, reggel hét órára ismét otthon lehessen. Haza pedig szinte mindennap csak a sötétedés viszi. A kisbabotiak ugyanis gazdaságot üzemeltetnek, kertészettel, baromfiteleppel (Kisalföld, 2017. április 26.). Találkozónkat is a „kultúrhoz", azaz a gazdaság központjához beszéljük meg. A polgármester a rotációs kapát markolta, hogy az új fólia alatt előkészítse a földet. Munkásruhában, ahogy dologidőben járja. Csak a fotó kedvéért szaladt haza átöltözni később.


Barcza Tibor 2011-ben, időközi választáson lett polgármester.

Az önkormányzatnál mindennek futnia kell


– Benne volt a levegőben, hogy változásra van szükség, aztán a képviselő-testület feloszlatta magát. Én mindig ott voltam, ha kellett, ha a közösségnek segítségre volt szüksége, de vezetői ambíciók nem hajtottak. A helyiek viszont megkértek, hogy vállaljam el. Sikerült, megválasztottak. Azt tudtam, hogy rengeteg lesz a munka és igyekszem is megfelelni, hiszen a falu hetven százaléka rám szavazott akkor – idézte fel a kezdeteket a Kisalföldnek. – A program azóta lett sűrű, hogy belevágtunk a gazdálkodásba. Onnantól otthon el-elmaradnak a feladatok, de az önkormányzatnál mindennek futnia kell.


A kisbaboti polgármester is egyetért azzal a nézettel, hogy akkor működik igazán a közmunkaprogram, ha olyan ember irányít, aki a dolgozókkal együtt nőtt fel, akire hallgatnak és akit elismernek. Ő nem mondja, de a kisbabotiaknak ilyen polgármesterük van. 


– Néha nem lenne rossz, ha egy szakember segítene a gazdaságban tanácsokkal. Mi a magunk józan paraszti esze szerint igyekszünk tenni a dolgunkat, hiszen ebben nőttünk fel. Nem idegen tőlünk a föld, de a kapa sem – fogalmazott. 


Barcza Tibor nem egy íróasztal mögött ülő polgármester tehát, de „néha azért be-bemegyek a hivatalba" – teszi hozzá. Akkor, amikor aláírni és pecsételni kell, hiszen a hivatali ügyek jó részét a társközségben, Rábaszentmihályon vagy a téti központban intézik. A kisközségi polgármesterek íratlan munkaköri szabályzata tehát mindenképpen színes. Ha úgy fordul, ellátja a falugondnoki teendőket, kapál, fóliasátrat épít, de ha a gazdátlan ház kapuját bedönti a szél, azt is ő állítja vissza. 

Nagyon együtt a csapat


– Szerencsére jó képviselő-testületem van, nagyon együtt a csapat. Nincs olyan megmozdulás, hogy az ötből legalább négyre ne számíthatnék. Legtöbbször a családtagjaikra is. Ez sokat segít, sok gondot levesz a vállamról – jegyzi meg. Azt már mástól tudjuk, hogy azért egy-egy rendezvény szervezésének 90 százaléka az ő kezében marad. Barcza Tibor évekig társadalmi vezetője volt falujának. Tiszteletdíja nem érte el az 50 ezer forintot. Ma már főállású, és mióta rendezték a polgármesterek fizetését, majdnem 190 ezer a bruttója. Így aztán, ahogy nagyon sok kollégájára, rá sem mondhatják, hogy a pénzért csinálja. 


– Nekem az az igazi fizetség, ha a falubeliek megdicsérnek. Ha elérünk valamit és azt elismerik. Vannak persze kritikák, melyek leginkább rosszindulatúak és igazságtalanok. Eleinte bántott, ha ilyet hallottam, de most már tudom kezelni ezeket a helyzeteket is – mondta. 


Barcza Tibor számára a kikapcsolódást a horgászat jelenti. És persze ha együtt lehet a családjával. Öt gyermeke – két lány és három fiú – van, közülük hárman még otthon laknak. A velük töltött időt igyekszik megbecsülni, bár gyakran előfordul, hogy a közös programokról önkormányzati ügyek szólítják el. Ezt viszont megszokták már a Barcza családban.

Hat éve polgármester


Barcza Tibor 57 éves. A győri Révai-gimnáziumban érettségizett, majd a tejiparban vállalt munkát gépkocsivezetőként. Utána egy kenyérüzemben helyezkedett el, ma is egy pékség szállítójaként dolgozik. 2011 óta polgármester, tősgyökeres kisbaboti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!