Rábaköz PRINT

2017.05.02. 09:00

Eurómilliókból bővül a Provertha

Sárváron fejlesztés, Beleden átszervezés, Kapuváron bővítés lesz a Provertha üzemeiben. A sikeres beruházás titka a pénz, a technológia, a piac és a munkavállalók négyszögben rejlik.

Kustor Réka

A Provertha zrt. csatlakozóipari termékek, kábelkonfekciók, műanyag termékek fejlesztője és gyártója. Fontos partnere számos nemzetközi autó- és elektromos ipari nagyvállalatnak. Alapítója a beled–vicai származású, Németországban élő Szalay Antal, aki szülővárosában 24 éve indította be üzemét. Vállalkozása azóta jócskán kinőtte magát: előbb Sárváron, majd Kapuváron kezdett gyártásba. Szalay Antal mind ez idáig 55 millió eurós befektetést hajtott végre cégcsoportjában. Legutóbb sárvári cégébe 7,1 millió eurót fektetett. Az új épületrészbe a legmodernebb technológiával dolgozó galvanizálóüzemet telepített. 


– 5,6 millió eurós beruházásnak indult, és ebben benne van az 1,6 millió euró állami támogatás is – kezdte a cég alapítója. Hozzátette, ezzel azonban nem áll meg a folyamat: – Szerszámkészítő gépekre várunk, hogy ne csak javítsuk, de készítsük is azokat. Így megvalósulhat a teljes értékű gyártás. Beleden is változás várható. A jelenleginél jóval nagyobb épületbe, a malomba kerül át a kibővített gyártósor. Az épület már félig elkészült. A kapuvári gyárba pedig a sárváriból helyeznének át fröccsöntő- és javításra alkalmas gépeket.


A beruházások sikerét a cégalapító négy alapfeltételben látja: "pénz, technológia, piac  és persze a munkavállalók". Szalay Antal hozzátette: "Nem fűrészeljük azt az ágat, amin ülünk. Csekély keretek között megvan a lehetőségünk, hogy érvényesítsük a saját értékrendünket. Mi például eldöntöttük, hogy a környezetvédelmet szorgalmazzuk. A csúcstechnológiát és a szociális magatartást igyekszünk ötvözni, a globalizációt nemzetivé szelídíteni."


A 85 évesen is aktív cégtulajdonos büszke arra, hogy az épületeik saját tulajdonban vannak, a gépeket, berendezéseket sem lízingelik. De ez nem csak neki fontos: "A cél a nyereség maximalizálása. Minél nagyobb a különbség a költség és az eladási bevétel között, annál jobban néz ki a mérleg. Amennyiben hosszú időn keresztül sikeres a nyereségmaximalizálás, úgy a gazdasági egységünk értéke is növekszik. Ha pedig a nyereségünket mint eredménytartalékot rendszeresen a saját gazdaságunkban hagyjuk, az azt jelenti, hogy hiszünk a saját tevékenységünkben. Ez a stabilitás mind a munkaadónak, mind pedig a munkavállalónak, sőt, talán az utódaik számára is biztonságot jelent" – fogalmazott a gyáros.

Folyamatos fejlődés


55 millió eurós befektetést hajtott végre cégcsoportjában a tulajdonos. Szalay Antal büszke rá, hogy cégének nincsenek likviditási problémái. Ez a munkavállalóknak is biztonságot jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!