Rábaköz PRINT

2017.05.26. 09:00

Csornai napelemgyár: visszakérhetik a milliárdokat

Szabálytalansági eljárás indult a csornai napelemgyár beruházója, az Ecosolifer kft. ellen. A hatóságok a kétmilliárd forintos uniós támogatást akár vissza is kérhetik. Már a zászlók is eltűntek a gyár környékéről.

Cs. Kovács Attila

Minden mozgás megszűnt a csornai napelemgyár környékén az elmúlt hetekben. Már a zászlók sem lobognak, levonták az uniós, a magyar és a céges lobogót. Nincs biztonsági őr és nem nyírják a füvet sem az épület körül. És ami még ennél is rosszabb hír mindazoknak, akik az üzem megnyitására várnak: szabálytalansági eljárás indult a cég ellen a kétmilliárd forintos uniós támogatás felhasználása miatt.


A Kisalföld információi szerint az Ecosolifer kft.-től elküldték az utolsó munkatársakat is. Azokat, akik a csornai üzem „alapítói", azaz első dolgozói lettek volna. 


A gyár épületében kiürítették azt az irodát, melyben látható volt némi mozgás eddig. Eltűntek még a bútorok is. Azt is hallani, hogy a korábban a csarnokba szállított gépeket is elvitték.


Az továbbra sem derült ki egyértelműen, hogy a tárca felügyelete alatt működő Eximbank adott-e hitelt az Ecosolifernek. 

A napelemgyár épülete elhagyatott, üres. A környezete rendezetlen, nem is őrzik, a füvet sem nyírják.

A napelemgyár épülete elhagyatott, üres. A környezete rendezetlen, nem is őrzik, a füvet sem nyírják.

Az Országgyűlésben is téma volt a beruházás. Magyar Zoltán (Jobbik) képviselő tett fel többkérdést az Ecosoliferrel, illetve a csornai építkezéssel kapcsolatban. Az állami szerepvállalásra, azaz a közpénzből adott támogatások részleteire volt kíváncsi a politikus. Előbb Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter erősítette meg, hogy a cég megkapta akétmilliárd forintos európai uniós támogatást. A kormány által megszavazott egymilliárd forintot azonban még nem utalták át a vállalkozásnak. A cég ugyanis nem teljesítette a szerződésben foglaltakat. Az továbbra sem derült ki egyértelműen a miniszteri válaszból, hogy a tárca felügyelete alatt működő Eximbank adott-e hitelt az Ecosolifernek. Sajtóhírek szerint ugyanis hétmilliárd forintos kölcsönnel segítette ki a társaságot. A Kisalföld közvetlenül a pénzintézettől kért tájékoztatást. Loppert Dániel kommunikációs igazgató válaszában leszögezte: az Eximbank arra törekszik, hogy az ecosoliferes hitelügyletről a kért adatokat a nyilvánossággal megossza. 


– Ezt azonban csak akkor teheti meg, ha az ügyfél, azaz az Ecosolifer Modulgyártó Kft. ügyvezető igazgatója hozzájárul. A hitelszerződés részleteinek kiadását dr. Haidegger Ákos eddig egyszer sem engedélyezte. Amennyiben a jóváhagyást az ügyvezető igazgatótól bankunk megkapja, a tájékoztatást megadjuk – fogalmaz a kommunikációs igazgató. Azt ő is – akárcsak Szijjártó Péter – hozzátette: a bank, mint minden esetben, ennél az ügyletnél is a törvényi feltételeket betartotta, a vállalásait teljesítette. Az Eximbank továbbra is a projekt befejezésében érdekelt. A hitel kihelyezését támasztja alá egyébként az, hogy az interneten elérhető cégadatok szerint a svájci Ecosolifer AG Ecosolifer kft.-s üzletrészein az Eximbanknak jelzálogjoga van. És az ingatlanon is. A Kisalföld által kiváltott hiteles tulajdonilap-másolaton ugyanis az olvasható, hogy az Ecosolifer kft. csornai ingatlana – ami még beépítetlen területként szerepel a nyilvántartásban – jelzálogjoggal terhelt az Eximbank javára. 22 millió 407 ezer euróval, valamint 363 millió 600 ezer forinttal terhelték meg.


Közben az Ecosolifer kft. ellen szabálytalansági eljárás indult az uniós támogatás felhasználása miatt. Ez már Rákossy Balázsnak, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkárának Magyar Zoltán kérdésére adott válaszából derül ki. Mint írja, a cég kizárólag eszközbeszerzésre nyerte a fejlesztési forrást. Azaz a termelési tevékenység megindítását lett volna hivatott segíteni a kétmilliárd. „A fejlesztéssel kapcsolatban jelenleg szabálytalansági eljárás van folyamatban. Abban az esetben, ha az eljárás szabálytalanság történt megállapítással zárul, az irányító hatóság elrendelheti a szabálytalansággal érintett támogatási összeg visszakövetelését" – jegyzi meg az államtitkár.


A Kisalföld megkérdezett egy – névtelenséget kérő – uniós pályázatokban jártas szakembert. Ő elmondta: valószínűleg helyszíni ellenőrzés történt a gyárban. A vizsgálat hiányosságokat állapíthatott meg és emiatt indult a szabálytalansági eljárás. Annak eredménye lehet a részleges vagy teljes pénzvisszafizetési szankció. Kamatokkal persze. Egy, a témával foglalkozó internetes oldal szerint az ilyen eljárások 24 százaléka jogkövetkezmények nélkül zárul le, 55 százalékban részleges pénzvisszafizetési kötelezettséget állapítanak meg, 21 százalékban a teljes összeget visszaköveteli a hatóság. Az esetek 13 százaléka további jogkövetkezményekkel is jár.


A Kisalföld kereste az Ecosolifer kft.-t is, de elektronikus levelünk most is válasz nélkül maradt.

Címkék#Csorna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!