Rábaköz PRINT

2017.03.30. 09:00

Pályázattal hatszor drágább lenne a játszótér Dénesfán

A dénesfai képviselő-testület határozottan kiáll korábbi álláspontja mellett: felesleges kiadásokra - például pályázati költségekre - nem költenek a faluban. Legutóbb játszóteret építettek 8 millió helyett 1,3 millió forintért.

Cs. Kovács Attila

Önerőből építettek játszóteret Dénesfán: így 1,3 millió forintba került. A helyi polgármesternek felvetettük, más településeken hasonló beruházásokra pályázni szoktak. "És háromszoros áron csinálják meg" – reagált rá gyorsan Takács Lajos. A községvezető szerint még sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a köz vagyonát szakértelemmel költsék és ne herdálják. Megmutatjuk a dénesfai példát. 


– Tíz éve az önkormányzat alkalmazottai építettek játszóteret a faluban – mondta a Kisalföldnek Takács Lajos. – Az eszközök fölött, bár nagyon jók voltak, az idő eljárt. Azóta olyan szabályok és szabványok jelentek meg, hogy most nem mertük vállalni a saját munkát. Árajánlatokat kértük és a legmegfelelőbbet választottuk ki. Egymillió-háromszázezer forintba került mindez. Ebben már minden, a terület előkészítése is benne van. Hogy konkrétan ez a játszótér mennyibe került volna, ha pályázatos, nem tudom. Mivel már tavaly is készültünk a fejlesztésre, nyitott szemmel jártam és nézegettem a játszótereket. Szinte mindenhol kint van a tábla, hogy megvalósult az ilyen-olyan program európai uniós támogatásával. Az összegek is olvashatók, a miénkhez hasonlóaknál hét-nyolcmillió forint van feltüntetve. 


Az uniós pénznek csak harmada hasznosul


Takács Lajos soha nem engedte a szerinte fölösleges látszatkiadásokat. Előfordult, hogy a dénesfai önkormányzat azért lépett ki egy pályázatból, mert irreálisan magas költségeket számoltak el benne. – Tíz éve mondogatom, hogy az uniós pénzeknek talán az egyharmada hasznosul. A többi elmegy a felárazásokra, melyekről olvasni, hallani országszerte. Perek is voltak ilyen esetekből. Ezt tudjuk mindannyian, csak nem akarnak beszélni róla. Mi ötmillió forintból akkora útszakaszt aszfaltoztattunk le, amekkorákra máshol tízmilliókat költenek. Dénesfán képviselő-testületünk álláspontja továbbra is egységes a témában: inkább saját erőből, de olcsóbban, a pénzt nem elszórva lépdeljünk előre. Így tudjuk, hogy a miénk, a magunk erejéből csináljuk, a magunk józan paraszti eszével gondoljuk ki. Nincs szükség arra, hogy hatalmas összegekért szakértőket, lebonyolítókat, közbeszerzési tanácsadókat fizessünk. De azt sem méricskéli nálunk senki, hogy a térkőből hány darabot raktunk le az udvaron, a homok hány kiló a mászóka alatt, vagy a fal színe nem világosabb-e egy árnyalattal. Ezekből úgysem visz el senki semmit, inkább hoznak és segítenek a falubeliek. Pályázunk egyébként mi is, de valamiért az igényeink soha nem kapnak támogatást. Arra azonban büszke vagyok, hogy az évi ötvenmillió forintos költségvetésünkből többet kihozunk, arányosan számolva persze, mint sok nagyobb és több lehetőséggel bíró település – fogalmazta meg véleményét Takács Lajos. 


Jövőre ugyanúgy vizes lesz a szociális tűzifa


A dénesfai óvodába huszonöt gyerek jár. Az intézményfenntartó társulásban rövidesen négy község működik együtt, mivel Csáfordjánosfa is jelezte csatlakozási szándékát. Dénesfán egyébként hetven 14 év alatti gyerek van. Ők igencsak örülnek a szabadtéri játékoknak. A polgármester kifejtette: sok ellenállásba ütközik munkája során, de erőt ad neki például az, amikor a szülők megköszönik neki a játszóteret. Ezért érdemes küzdeni a közért, tartja Takács Lajos. Tíz éve mondogatom, hogy az uniós pénzeknek talán az egyharmada hasznosul. A többi elmegy a felárazásokra, melyekről olvasni, hallani országszerte.


Takács Lajos polgármester így látja


– Annak idején, a kistérségek megalakításakor is sokszor elmondtam, hogy a beruházások nagyon drágák. A térségi szintű, több települést érintőek is. Jó példa rá egy turisztikai pályázat néhány évvel ezelőttről. Négy-ötszázmilliós beruházás volt, ráadásul egy budapesti cég nyerte meg a közbeszerzést, amelyiknek talán egy lapátja sem volt, csak laptopja meg pecsétje. Persze környékbeli cégek lettek a végső kivitelezők mint alvállalkozók. Na, Dénesfa abban sem vett részt, még időben kiléptünk a programból. Ez volt egyébként az elhíresült lábaspajta-eset. (Kisalföld, 2011. szeptember 21.) Tudom én, hogy hiába mondom ezt el százszor, és mondják el rajtam kívül is a polgármester kollégák néhányan az ország más területein. A dolgok ugyanúgy mennek tovább és jövőre is ugyanúgy vizes lesz a szociális tűzifa, mint idén. (Kisalföld, 2017. február 16.) Legfeljebb az erdészek tolnak le engem, hogy minek jártatom a számat. Nem könnyű, hiszen nekünk nap mint nap ezekkel a dolgokkal meg kell küzdenünk. Így kell polgármesternek lennünk – jegyezte meg a dénesfai polgármester.

 

Takács Lajos polgármester

Takács Lajos polgármester

 

Spórolnak a tiszteletdíjon 


Dénesfán a képviselők és a polgármester sem vesznek fel tiszteletdíjat. "Négy ciklus óta tiszteletdíj nélkül dolgozunk. Soha nem is volt kérdés, hogy veszünk-e fel pénzt a munkánkért. Mondhatnám tehát azt is, hogy a képviselő-testület által megspórolt pénzből építettük a játszóteret" – mondja a falu polgármestere. 


Két éve is 10–15 milliót számoltak ki


A Kisalföld két éve (2015. május 30., Kérek egy játszóteret!) készített körképet a települések játszótérhelyzetéről. Győr környéki községvezetők már akkor úgy számolták, hogy egy alapjátszótér 10–15 millió forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!