Rábaköz PRINT

2016.11.02. 16:54

Kétszeres pénzzel számolt a szövetség

Számos fejlesztést sikerült idén megvalósítania Bősárkánynak. Újabb nyolc uniós pályázatot nyújtottak be.

Cs. Kovács Attila

Térfigyelő kamerákat szereltetett fel a falu: 4,8 millió forintot fordítottak önerőből a hatkamerás rendszer kiépítésére, a kommunálisadó-bevétel fedezte a kiadásokat. Úgy tervezik, jövőre bővítik a hálózatot. A felvételeket már többször használta a rendőrség is azóta.


– A bevezető utak mentén, illetve községháza előtt helyeztük ki a kamerákat. Lopás, illetve közlekedési ügy miatt kérték a felvételeket a rendőrök. A továbbiakban a falu központi, valamint forgalmas területein fejlesztenénk a rendszert – tájékoztatott Szalay Imre polgármester.

A megye szolgálatáért

A közelmúltban „A megye szolgálatáért" díj egészségügyi tagozatát vehette át a bősárkányi Takács Józsefné. Harminc éve dolgozik körzeti nővérként a faluban. Munkáját mindig lelkiismeretesen, nagy empátiával végezte. A betegek szeretik és bátran fordulnak hozzá segítségért.

 Az idei fejlesztésekhez tartozik még a focipálya öltözőjének átadása. Három év alatt újították fel az épületet, az önkormányzat összesen tízmillió forinttal támogatta a beruházást. Elindították a közvilágítás korszerűsítését, felmérve a helyiek igényeit. Jelenleg a szakemberek tervezik a munkát. Sikerült felújítaniuk a Fő téren álló 1956-os emlékművet, melyhez pályázaton nyertek támogatást. Előttük áll viszont a sportcsarnok korszerűsítése. A Magyar Kézilabda Szövetséggel működnek együtt.

Bősárkányban térfigyelő kamerák is szolgálják már a közbiztonságot, mutatja Szalay Imre polgármester.

Bősárkányban térfigyelő kamerák is szolgálják már a közbiztonságot, mutatja Szalay Imre polgármester.

– Pályázatot nyertünk a kivitelezéshez, harmincszázalékos önerővel, hetvenszázalékos támogatással. Költségvetést is készítettünk, ám a szövetség által lefolytatott közbeszerzési eljárás során a miénknek csaknem kétszeresét hozták ki. Annak harminc százalékát viszont nem tudtuk vállalni. Abban egyeztünk meg, hogy az eredeti, általunk számolt összeggel, csökkentett műszaki tartalommal végezzük el a felújítást – mondta Szalay Imre. 


Mint kifejtette: ebben az évben nyolc európai uniós pályázatot is benyújtottak, várják elbírálásukat. Ily módon szeretnék többek között megépíteni a Vasút utcai kerékpárutat, kialakítani a piacteret, létrehozni a közösségi házat, felújítani az egészségházat. Tervezik az óvoda energetikai korszerűsítését, a községháza rekonstrukcióját, a polgármesteri hivatal informatikai fejlesztését és két sportpark kiépítését.

A posta előtti területet az önkormányzat saját erőből teteti rendbe.

A posta előtti területet az önkormányzat saját erőből teteti rendbe.

– Befejeztük a művelődési ház felújítását. Korábban huszonötmillió forintos támogatással tettük rendbe az épületet, a tető azonban még hátravolt. Idén tízmillió forintos saját erőből arra is sor került – tette hozzá a polgármester. Emellett készülnek egy szintén önerős fejlesztésre is. A postahivatal előtti terület miatt rendszeresen érkeztek panaszok a községházára. Az önkormányzat megkereste az ott működő vállalkozásokat azzal, hogy tudnák-e segíteni a tér rendbetételét.


– Választ még nem adtak, de képviselő-testületünk úgy döntött, hogy megcsináltatjuk saját forrásból. Kétmillió-hatszázezer forintért térkövezzük le és megoldjuk a vízelvezetést is – jegyezte meg Szalay Imre.

Gyorsabb volt a fatolvaj


Térfigyelő kamera figyeli Bősárkányban a díszparkot is, ahol a világháborús hősök emlékműve áll. A tolvajok azonban gyorsabbak voltak az önkormányzatnál. A rendszer élesítése előtt néhány nappal még elloptak egy fát a térről. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!