Rábaköz PRINT

2016.09.01. 13:29

Festő és alpolgármester mulattat egy színpadon Szanyban

Elhagyatott raktárépület, szalmabálák, jó idő, na meg a közönség. Ennyi kell a szanyi színjátszó csoportnak, a felfokozott hangulatról pedig majd ők gondoskodnak. A tagjaik között van postás, festő, pedagógus, de még az alpolgármester is.

Kustor Réka

Hári-Pethő Adrienn, a szanyi általános iskola tanítónője vezeti az amatőr színjátszó csoportot Szanyban. A fiatal pedagógus tizenöt éve dolgozik kulturális munkatársként is a faluban. A csoport létrejötte arra vezethető vissza, hogy a nemzeti ünnepek alkalmával rendszeresen felkért helyieket, hogy működjenek közre a megemlékezéseken. Lassanként aztán összeszoktak, együtt maradtak, mára pedig a festőtől az alpolgármesteren át a postásig  közel negyven tagja van a színjátszó csoportnak.


– A feldolgozandó darabok az én fejemből pattannak ki. Van egy alapszövegkönyv, amit a saját képünkre, karaktereinkre formálunk. Így mindenki magáénak érzi. Rendszeresen összejövünk. Legalább negyedévente van egy-egy ünnep, amire már előtte egy hónappal elkezdjük esténként a próbákat. A csoportban aktívan részt vesznek hetven felettiek  és általános iskolás gyerekek is – mutatta be a társulatot Hári-Pethő Adrienn.


Legutóbb a Dolce Vita című társadalmi vígjátékot adták elő, közkívánatra kétszer is. Három éve szabadtéri színpadot építettek  a helyi vasútállomás mögötti raktárépületnél. „Ott van a rámpa, ami tökéletes színpadnak bizonyult. Jobb híján szalmabálákra ültetjük a közönséget, de terveink között szerepel egy mobil nézőtér beszerzése.


A szabadtér miatt viszont ki vagyunk téve az időjárás szeszélyeinek" – mondta a csoportvezető és kiemelte: sok meghívást kapnak a környező települések rendezvényeire, ezért rövid darabokat is szeretnénk betanulni. – Ez egy olyan csoport, ahova mindenki szeretettel jön, és szívből teszi a dolgát. Az önkormányzatra és egy helyi vállalatra is számíthatunk támogatóként, de a kellékek és jelmezek nagy részét önerőből szerezzük be.


Az is a feladatunk, hogy formáljuk a közízlést, eljuttassunk mások számára olyan ismereteket, amikkel a mindennapjaikban nem találkoznak – zárta gondolatait Hári-Pethő Adrienn.


 Sallai Zoltánné nemcsak a színjátszó körben csoporttag, de drámapedagógusként munkatársa is Hári-Pethő Adriennek. – A hangulatot, a társaságot, az összetartást, a produkciókat  és az összeszedettséget emelném ki pozitívumként. Ha néhány hétig nem próbálunk, már hiányzik – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!