Rábaköz PRINT

2016.09.12. 13:41

Bágyogszovát - Parkolót építettek, a villamosítás jön

Két temetőt tart fenn Bágyogszovát. A két falurész egy-egy sírkertjére összesen félmillió forintot költenek egy évben. Ez csak a fenntartást fedezi, a fejlesztésekre külön forrást biztosítanak.

Cs. Kovács Attila

A községi temetők gondozása nem kis feladatuk az önkormányzatoknak. Egyet is elég rendben tartani, komoly terhet jelent tehát, ahol két sírkert is van. Mint Bágyogszováton, ahol mindkét falurésznek, Bágyognak és az egykori Rábaszovátnak is külön temetője van.


Az önkormányzat minden évben félmillió forintot fordít a két sírkertre.

Id. Horváth Cipriánné a bágyogi és a szováti temetőbe is rendszeresen kimegy. Elégedett a látottakkal.

Id. Horváth Cipriánné a bágyogi és a szováti temetőbe is rendszeresen kimegy. Elégedett a látottakkal.– Ez az összeg persze csak a fenntartást, az üzemeltetést fedezi: a környezet rendezését, a fűnyírást, a hó eltakarítását, a gyomirtást, a kaszálást, egyéb munkákat és a közüzemi díjakat. A munkát a közmunkások végzik el – tájékoztatott Horváth László polgármester.


– Külön forrást kell mindig keresnünk a különböző fejlesztésekre. Legközelebb a szováti temető villamosítását, világítását szeretnénk kiépíteni, illetve illemhelyeket létesíteni. Erre egyelőre még nem találtunk fedezetet.

Horváth László is osztja azt a véleményt, mely szerint egy-egy faluról sokat elárul, milyen állapotban van, milyen képet fest a temetője.


Bágyogszováton mindkét sírkert rendezett, az önkormányzat tehát jól oldja meg a dupla feladatot.

A ravatalozókat néhány évvel ezelőtt újították fel, bővítették előtetővel. Parkolókat építettek Szovátra és Bágyogra is.


A régi, helytörténeti szempontból értékes síremlékeket is igyekeznek megóvni. És persze a helyiek is gondját viselik szeretteik nyugvóhelyének.


Id. Horváth Cipriánné Bágyogon él, de szováti származású, így mindkét sírkertben vannak halottjai. Hetente kétszer látogatja őket. Éva néni 86 éves, a tizenegy Horváth testvér közül (lánykori neve is Horváth) már csak egyedül él.


– Tíznél több sírom van, tíz testvérem közül nyolc itt van eltemetve. Ha csak két szálat is, de mindegyikre teszek virágot. Összetartó, szerető család volt a miénk, ezért ragaszkodom hozzájuk még most is. A szüleim, a testvéreim, a férjem, anyósomék, a menyem, a rokonok mind megérdemlik, hogy imádkozzak értük. Meg aztán az unokaöccseim és unokahúgaim közül többen nem a faluban élnek már, nem olyan egyszerű hazautazniuk. Helyettük is hozok virágot – mondta id. Horváth Cipriánné.


Az asszony egyébként mindkét temető állapotával elégedett. Külön kiemelte, hogy a sírok is gondozottak, nagyon kevés az elhanyagolt.

Fenntartás 500 ezer

Az önkormányzat minden évben félmillió forintot fordít a két sírkertre. Ez fedezi az üzemeltetést: a környezet rendezését és a  közüzemi díjakat.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!