Rábaköz PRINT

2016.07.22. 23:19

Müncheni lövöldözés: a kapuvári Henye Anikó beszámolója Münchenből - fotó

Ivánkovics József

A kapuvári Henye Anikót péntek este 9 órakor értük el Münchenben, a fiatal lány négy éve él Münchenben. A városban volt és tudósította lapunkat a lövöldözésről.

"Sziasztok! Sajnos bekövetkezett, amitől jó ideje tartottunk. Terrortámadás történt Münchenben! Biztonságban vagyok, jól vagyok, ne aggódjatok miattam!" - írta Facebook profilján a kapuvár lány péntek este fél 9-kor.

Miután utolértük, a bölcsödében dolgozó fiatal lány kérdésünkre elmondta, szerencsére nem tartózkodott a lövöldözés közelében "Épp indultam volna egy szabadtéri rendezvényre, amikor láttam a tv-ben a hírt. Nagyon sok magyar él a városban, eddig nem tudok magyar áldozatról. Szüleimmel beszéltem, megnyugtattam őket, hogy jól vagyok!"

 

Henye Anikó


Az újságírással foglalkozó lány így számolt be az eseményekről pénteken este 9 óra után:

Péntek este 17.50-kor érkeztek az elsö hívások a segélyhívókon, hogy lövéseket hallani a München északi részén Moosach városrészben található Olympia bevásárlóközpontban. A tettesek állítólag félautomata fegyverekkel támadtak az emberekre, egyikükön állítólag valamilyen mellény is volt.

A rendőrség eddig több sebesültről és 6 halálos áldozatról tudósított. Pontos adatok még nincsenek.

Az egész müncheni tömegközlekedés leállt, a taxisokat utasították, hogy senkit se vegyenek fel az utcán. A rendőrség a rádiókon keresztül is felhívta a lakosságot, hogy maradjanak otthon, kerüljék a nyilvános helyeket, ne használják az autókat, hogy ne akadályozzák a rendőrség mozgását.

A müncheni főpályaudvart is lezárták. A vonatközlekedés is leállt. A rendőrség megerősítette a müncheni repülőtér védelmét is.

Az este a müncheni belvárosban volt egy rémhír, hogy a sétálóutca végén lévő Stachus aluljárójában is lövések dördültek el, de ez szerencsére nem volt igaz. Rengeteg belvárosi üzletben lezárták az ajtókat és az embereket bent tartják, hogy biztonságban legyenek. A péntek esti csúcsforgalomban az utcákon az emberek igyekeznek gyalog elhagyni a belvárost.

A rendőrség feltételezése szerint 3 tettesről lehet szó, de hivatalos közleményben ezt még nem erősítették meg. Mivel a tetteseket még nem találták meg, a rendőrségi akció még folyamatban van. A város felett helikopterek köröznek, egész Bajorországból további rendőrségi alakulatokat irányítottak erősítésként Münchenbe.
Horst Seehofer bajor miniszterelnök és Joachim Hermann belügyminiszter összehívta a válságstábot az állami kancelláriában, amelyen a müncheni főpolgármester Dieter Reiter is részt vesz. A rendőrség egy ilyen ámokfutásra már előre elkészített forgatókönyv alapján dolgozik. A német szövetségi terrorelhárítás GSG9 erői is úton vannak Münchenbe.

A rádiókon keresztül folyamatosan hívják fel az embereket, hogy ne menjenek Münchenbe, hagyják szabadon a bevezető utakat is, hogy a rendőrségi erők szabadon juthassanak a városba.

A legújabb hírek szerint a terrortámadás színhelye közelében egy ember agyonlőtte magát. Állítólag 2 gyanúsítottat elfogtak a müncheni belvárosban. De ezt hivatalosan még nem erősítették meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!