Rábaköz PRINT

2016.07.13. 21:17

Kápolnára gyűjtenek a földszigetiek

Az istentiszteleteknek helyt adó épületet tervezett felújításai miatt a külföldi tulajdonos tovább már nem biztosítja a földszigetieknek. Így szentély nélkül maradnak a helyiek. Kápolnára gyűjtenek.

Kustor Réka

Az idősebb helyiek még emlékeznek azokra az időkre, mikor nyüzsgő élet volt az egykori Esterházy-birtokon. A földszigeti kastélyban volt a major központja: iskolával, kápolnával, de egykor még bolt is üzemelt az épületben. Most az istentisztelet helyszíne aggasztja a helyieket. 


„A kastély egy külföldié, aki átengedte a helyieknek az istentiszteletek idejére a kápolnát. Most viszont visszavenné, felújítaná és más célra szeretné hasznosítani. Önkormányzati, elszármazott és adakozó polgárok adományából tervezünk egy új épületet, ami nemcsak az istentiszteleteknek, hanem a közösségi összejöveteleknek is helyt adna. A kezdeményezést a jelenlegi tulajdonos is megtámogatná" – mondta Családi János, Földsziget önkormányzati képviselője. Felvetődött az az ötlet is, hogy üresen álló házat alakítanának át, de nem tudnának elvonatkoztatni a misére érkezők attól, hogy mégsem az istenházában áldoznak.

Pintérné Andorka Laura a haranglábnál, amely mellé reményeik szerint hamarosan kápolna épül majd.

Pintérné Andorka Laura a haranglábnál, amely mellé reményeik szerint hamarosan kápolna épül majd.

Családi János reményei szerint néhány héten belül elkészülnek a megvalósítandó ingatlan tervei. „Az önkormányzat és a tulajdonos is hajlandó pénzt áldozni e nemes célra, de várjuk a további támogatók, elszármazottak hozzájárulását is. Az előzetes kalkuláció alapján kétmillió forintnyi adomány hiányzik a megvalósításhoz. Az új kápolna önkormányzati telken, a harangláb mellé épülne fel. Ha minden jól megy, jövő nyáron-ősszel lenne az átadása."


A helybeli Tekler Irma elmondta, a kápolna minden szegletének megvan a maga története. „A padokat két éjszaka, lopva hozták el Csornáról lovas kocsival. Örülnénk, ha lenne egy saját kápolnánk. Katolikusok vagyunk. Az istentiszteletek tartják össze igazán a falut. A harangra is összegyűlt a pénz, kitől mennyi kerül, annyit ad. Összefogással minden megvalósítható. Családi János is mellénk áll, ha problémánk van, jelezzük, és keres rá megoldást. Kicsit azért több figyelmet várnánk Csornától, hogyha apránként is, de haladjon előre a településrész. Bár most javult az utak állapota" – mutat az újonnan padkázott, kátyúzott szakaszra az asszony. 


Pintérné Andorka Laura hároméves kisfiával együtt jár misére. „Aki templomba jár, annak fontos a kápolna ügye. Remélem, találnak rá megoldást. Vasárnaponként mi is részt veszünk a kisfiammal a szentmiséken – mondta a tősgyökeres földszigeti asszony. – Kell egy hely, ahol összegyűlhetünk, imádkozhatunk. Bár a falu nagy részét idősek lakják, fiatalok is költöznek ide. Aki igényli a csendet, nyugalmat, annak ideális Földsziget. Én nagyon szeretek itt élni."

 

Címkék#Csorna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!