Rábaköz PRINT

2016.07.27. 18:52

Helyreállítják a kápolnát és a síremléket

Összefogásból újult meg a kapuvári kápolna belső tere, a külső felújítás jövőre várható. A balesetveszélyessé vált Berg-síremlék javítását is elkezdték.

A Szent Kereszt-temető kápolnájában mind ez idáig csak kisebb javításokat végeztek állagmegóvás céljából. Mostanra idősze- rűvé vált a teljes renoválás.


 „Összefogás eredménye ez a felújítás. Lieb György felajánlása indította el a már régen tervezett munkálatokat, de hozzájárult az egyházközség, a Jószív Temetkezési Kft., az önkormányzat, és munkájával Filó György kőfaragó is. Az első fázissal végeztünk, ami a belső felújítást, a szigetelést és a vakolat leverését jelentette. A külső javításoknak akkor állunk neki, ha kiszárad az épület" – tájékoztatott   Hámori György. A város polgármestere hozzátette: a teljes felújítás tizenöt-tizenhét millió forintba kerül. 

 A Berg-síremléket az eredeti állapotnak megfelelően állítják helyre.

A Berg-síremléket az eredeti állapotnak megfelelően állítják helyre.

A temető egy másik szegletében áll Berg Gusztáv síremléke. Az 1828. december 17-én

 Leuterbergben született bárót a település és a környék jótevőjeként tartják számon. Nevéhez fűződik többek között a kórház építése, iskola és óvoda alapítása. Kapuvár kegyelettel őrzi emlékét. Leszármazottai a báró síremlékét átadták a városnak. A sírhely hátfala már annyira meggyengült, hogy balesetveszélyessé vált, ezért elkezdték a helyreállítását. „A hátfal elbontása megtörtént, a köveket Filó György kőfaragómester javítja és pótolja" – hangsúlyozta Hámori György. Hozzátette, a felújítás elején járnak. A költségek két és fél, hárommillió forintra becsülhetők. 

Címkék#Kapuvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!