Rábaköz PRINT

2016.07.19. 17:01

Három nappal kitüntetése előtt halt meg

Díszpolgárt avattak a hétvégén az acsalagiak. A kitüntetett azonban már csak odaföntről nézhette az őt ünneplő falubelieket. Dr. Nagy Miklós vegyészmérnök, helytörténeti kutató, festő három nappal a rendezvény előtt elhunyt.

Cs. Kovács Attila

Dr. Nagy Miklós óvári gazdászhallgató 1956-ban hagyta el Magyarországot, Németországban telepedett le. Ám azóta nem volt olyan nap, hogy ne gondolt volna szeretett szülőfalujára, Acsalagra. Az otthoniak mindig szívesen látták és szeretettel várták haza. Szombaton is készültek érkezésére, nagy tisztelettel, díszpolgári oklevéllel. Dr. Nagy Miklós azonban nem érkezett meg. Fényképét fekete gyászszalaggal tették ki az emelvényen, kitüntetése mellé. Három nappal korábban ugyanis elhunyt. Nemcsak családját, hanem faluját és a Rábaközt is nagy veszteség érte halálával. 80 éves volt.

 Dr. Nagy Miklós helytörténeti munkáival számos elismerést kapott.

Dr. Nagy Miklós helytörténeti munkáival számos elismerést kapott.

Dr. Nagy Miklós nyugdíjas vegyészmérnök fáradhatatlanul kutatta községe történelmét. Eredményeit számos kiadványban örökítette meg. „Acsalagot mindig magammal hordom a szívemben" – mondogatta. Amikor csak tehette, hazautazott acsalagi otthonába. Közben választott hazája lakóit is megismertette a magyar sorssal, a magyarokkal. Közreműködésével lett testvérvárosa Csornának a német település, dr. Nagy Miklós lakóhelye, Sinzing. Mint szemtanú feldolgozta az 1956-os mosonmagyaróvári eseményeket, emléket állítva az áldozatoknak. Az október 26-i sortűzben ő is megsebesült, a történteket ecsetjével örökítette meg.

Mert dr. Nagy Miklós elismert festő is volt. A Kisalföldön leginkább mint templomfestőt ismerik, hiszen a térség közel kétszáz templomát vitte vászonra. Dr. Nagy Miklós helytörténész, kutató, festő, a helyi közélet aktív szereplője örökre szólót, maradandót alkotott a Rábaközben. Számos kitüntetéssel ismerték el fáradozását, de legbüszkébb mindig az emberek szeretetére volt. Nagyon készült a hétvégi, acsalagi falunapra, ahol őt ünnepelték volna földijei.


– A képviselő-testület úgy döntött, hogy az idei díszpolgári címet dr. Nagy Miklósnak adományozza. Amikor értesítettem a hírről, azt mondta: „Most kicsit zavarban vagyok, mert nem is tudom, megérdemlem-e ezt a magas kitüntetést." Pedig dehogynem érdemelte meg. Bár messze került szülőfalujától, nagyon sokat tett a közösségért. Bízom benne, hogy Miklós érezte a falubeliek szeretetét és megbecsülését. Ő soha nem szakadt el tőlünk, mindig is közénk tartozott. Ahogy most, halála után is megőrizzük emlékét – emlékezett Szilágyi Andrásné, Acsalag polgármestere.

 

Címkék#Acsalag

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!