Rábaköz PRINT

2016.06.24. 12:14

Katonák Kapu falainál

Kapu várának katonai hagyományait őrzi a Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások Hagyományőrsége. Történeti kutatások alapján dolgozzák fel az eseményeket, melyeket most fesztiválon is bemutattak.

Cs. Kovács Attila - Kisalföld napilap

Az egykori katonaéletet, a várbéli mindennapokat idézték meg a Kapu Vára Fesztiválon Kapuváron nemrégiben. Hajdúk és muskétások emléke előtt hajtottak fejet a maiak. Még szobrot is állítottak a hősök tiszteletére. Pintér Gábor főszervező ígéri, minden évben „megnyitják" ezentúl a kapui várat.


A Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások Hagyományőrség tavaly januárban alakult meg. Céljuk az, hogy őrizzék Kapuvár és Garta katonai hagyományait és rendszeresen megemlékezzenek az elődökről. Segítséget a kapui vár, illetve a település múltja iránt érdeklődő történészektől, levéltárosoktól, kutatóktól kapnak.


Mozgalmas évszázadok állnak a város mögött, hiszen a török portyázások, a bécsi ostromra vonuló csapatok, a kuruc seregek, például Vak Bottyán csapatai mind nyomot hagytak a város történelmében. Érdekes, de a történelemkönyvekbe be nem kerülő epizódok is napvilágra kerültek, melyeket a mai muskétások és hajdúk igyekeznek feldolgozni és megeleveníteni.


A minapi fesztiválon szerte az országból tizenhárom hagyományőrző csoport mintegy százhúsz tagja „vert tábort". Az érdeklődők megismerhették a kapui vár történetét, a Nádasdy család múltját, hallhattak a végvári életről. Volt hadászati bemutató, bajvívás, török portya és csata a várárokban. A tizenhét kapuvári hajdú emlékére, akik 1686-ban a budai vár visszavételekor estek el, felavatták a Kapuvári hajdú emlékszobrát. Csiszár Árpád fafaragó alkotása a vár árkában kapott helyet.


Pintér Gábor arról is beszélt a Kisalföldnek, hogy ezentúl minden évben megrendezik az eseményt.

– Szeretnénk a hagyományőrzésnek ezt a területét is népszerűsíteni. Nemcsak Kapuváron, hanem az egész Rábaközben szívesen adunk erre lehetőséget. Ha környékbeli településeken szeretnének hasonló egyesületet, csoportot alakítani, segítünk – jegyezte meg a főszervező.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!