Rábaköz PRINT

2016.06.28. 13:08

Felnőttként tanulták a kottát Csornán

Huszonegy éven át működött Csornán a Központi Fúvószenekar. Történetét az alapító karnagy lánya, illetve Horváth Győző másodkarnagy dolgozták fel.

Cs. Kovács Attila

A csornai Központi Fúvószenekar történetét feldolgozó könyvet jelentetett meg a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata. Egy lelkes zenészközösség évtizedeit mutatja be a kiadvány, megsárgult fényképekkel, visszaemlékezésekkel. A kötet szerzői Freier Cecília, a zenekar egykori karnagyának lánya, illetve Horváth Győző néprajzkutató, karnagy.


A könyvből kiderül: az 1960-ban alapított együttes tagjainak nem volt zenei előképzettségük. Volt köztük téglagyári munkás, traktoros, szerelő. Felnőttként tanultak meg kottát olvasni és hangszeren játszani. A kiadványból azonban kiolvasható, hogy a zene tette szebbé, tartalmasabbá az életüket. A csoport létrehozásában jelentős szerepet vállalt Freier József alapító karnagy. Az ő nevéhez fűződik például a ma is működő csornai zeneiskola megszervezése. Kiváló zenepedagógiai módszerével néhány hónap alatt színpadra állította fúvósegyüttesét. A zenekar hamar az akkori nagyközség, aztán a járás, sőt, a megye kulturális életének fontos szereplője lett. Működésük első tíz évében ötvennél is több darabot tanultak meg.

 

A csornai Központi Fúvószenekar tagjai felnőttként tanultak meg kottát olvasni. Fizikai dolgozóként előtte nem nagyon találkoztak a hangszerekkel.

A csornai Központi Fúvószenekar tagjai felnőttként tanultak meg kottát olvasni. Fizikai dolgozóként előtte nem nagyon találkoztak a hangszerekkel.Baross Gábor későbbi karnagy és Horváth Győző másodkarnagy 1970-től vitte tovább a zenekar korábbi hagyományait. Külön értéke e második évtizednek, hogy számos olyan zeneiskolás fiatalt szerveztek soraikba, akiknek zenei pályája, karrierje Csornáról indult el.


A könyv dokumentumok alapján idézi fel a sikereket, a legfontosabb eseményeket. A korabeli hangszerek (szárnykürt, helikon, eufónium) képei és rövid bemutatásuk pedig ismeretterjesztő tartalommal is gazdagítják a kiadványt. A tényanyagot egykori zenészek visszaemlékezései teszik még személyesebbé.


A szerzők nem elégedtek meg azonban az 1960-tól 1981-ig működött csornai fúvószenekar történetének bemutatásával. Freier Cecília felkutatta, összegyűjtötte az egykor Csornán élt legkiválóbb zenészegyéniségeket és rögzítette nekrológjukat. Írásában olvashatunk még a csornai fúvószenekar elődeiről: Ehrenwerth (Énekes) Hugó karnagy iparos és Jandek Gusztáv karnagy levente-fúvószenekarának történetéről is. Horváth Győző ugyanakkor a csornai fúvóshagyományok későbbi és mai képviselőiről, az 1980-as gyermekzenekarról és a napjainkban számos sikert magáénak tudó, Orosz Árpád vezette Rubato Band együttesről is írt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!