Rábaköz PRINT

2016.06.23. 14:29

Dénesfa: Egy tábla a grófoknak, egy a királynak

Két márványtáblát avattak a dénesfai Cziráky-kastély falán. Gróf Cziráky Józsefre, feleségére, gróf Andrássy Ilonára és Boldog IV. Károly király ottjártára emlékeztetnek.

Cs. Kovács Attila - Kisalföld napilap

„Kötelességünk, hogy emlékezzünk községünk jótevőire" – véli Takács Lajos. Dénesfa polgármestere a Cziráky családra gondolt, mely évszázadokon át volt a falu birtokosa. A dénesfai kastély utolsó lakóinak emlékét márványtábla őrzi ma már. Ahogy 1921. október 20-án érkezett vendégükét, IV. Károly királyét is.


– A Cziráky családot méltatlanul mellőzte a történelem, emlékük már-már feledésbe merült. Mi itt, Dénesfán persze tőlünk telhetően ápoltuk örökségüket és azon vagyunk, hogy utódaink is megtudják, kiknek köszönheti falunk a fejlődését. Hiszen minden, amit ma önkormányzati vagyonnak tudunk, a Cziráky grófok örökén épült – vélekedett a Kisalföld érdeklődésére Takács Lajos.


– A község utolsó urai, József gróf, aki főispán és kormánybiztos volt és felesége, Andrássy Ilona grófnő is egész életükben bennünket, a magyarságot szolgálták. Életük példa lehet mindannyiunk előtt. Ezért gondoltuk úgy, hogy lakóhelyük, a kastély falán márványtáblát helyezünk el. Kezdeményezésünket támogatta az épületben működő rehabilitációs intézet vezetősége is. Károly király 1921 októberében járt nálunk, amikor megpróbált visszatérni a trónra. Cziráky József gróf fogadta akkor, illő, hogy erre az eseményre is felhívjuk a figyelmet.

Az utolsó magyar király

IV. (Boldog) Károly a Habsburg–Lotaringiai-ház utolsó uralkodója, 1916 és 1918 között I. Károly néven az Osztrák Császárság utolsó császára és IV. Károly néven az utolsó magyar király. Kétévi uralkodása után Ausztriát és Magyarországot köztársasággá kiáltották ki.

A Cziráky család első őse a XIII. században kapta birtokadományul a mai Dénesfát és a szomszédos területeket. A kastélyt a XVI. század elején Mózes építtette. A grófok a helyiek szerint mindig emberségesen viselkedtek a dénesfaiakkal. Ma is jó szívvel emlegetik őket. Tudják például, hogy 1904-ben Cziráky Béla és neje, Esterházy Mária alapított apácazárdát a faluban.


A kedvesnővérek negyven éven át nevelték a gyerekeket és oktatták a felnőtteket is. A legidősebbek ma is szívesen emlegetik, amikor misék után édességet, cukorkát osztogatott az „öreg kegyelmes asszony, József gróf édesanyja és karácsonykor nagy csomagokkal lepte meg a gyerekeket". A fiatal grófokra is emlékeznek még, Miklósra, Pálra és Bélára, akik együtt játszottak a falubeliekkel.


Amikor az arisztokrata család sorsa rosszra fordult és kastélyukat kénytelenek voltak elhagyni, Dénesfán otthon maradhattak. Egy helyi család fogadta be őket és velük éltek tovább József gróf 1960-as haláláig. Akkor Ilona grófnő is elköltözött Kanadában élő fiához.

A dénesfaiak,  köztük Csüri Lászlóné és Krétai Béláné jó szívvel emlékeznek a Cziráky grófokra. Örülnek az emléktábláknak is.

A dénesfaiak,  köztük Csüri Lászlóné és Krétai Béláné jó szívvel emlékeznek a Cziráky grófokra. Örülnek az emléktábláknak is.

– Itt éltek köztünk, teljesen beilleszkedtek a falusi életbe, miután a kastélyt elvették tőlük. Emlékszünk az öreg grófra és a feleségére, gyakran találkoztunk velük – emlékezett ifjúkorára a Kisalföld kérésére Csüri Lászlóné és Krétai Béláné. – Az idősektől is csak jót hallottunk róluk. Annak idején nem engedték, hogy bántódásuk essék, hiszen nem is érdemelték meg. A helyiek így hálálták meg azt a sok jót, amit ők adtak a falunak.

Az utókor megbecsülését jól jelzi, hogy Cziráky József sírját gondozzák temetőjükben. A közelmúltban közadakozásból a Dénesfáért Egyesület fel is újíttatta. A család fiatal tagjaival azonban nincs kapcsolata a falunak.


– Az 1919-es születésű Pál gróf járt nálunk tizenkét évvel ezelőtt. Azóta nem voltak itthon a grófok, azaz Dénesfa és a Czirákyak kapcsolata nyolcszáz év után megszakadt. Kár, mert mi jó szívvel fogadnánk őket, de a fiatalok nyilván már nem kötődnek a faluhoz, őseik sírjához. A kapcsolatot sem keresik velünk. Ennek ellenére mi megőrizzük a Czirákyak emlékét – jegyezte meg Takács Lajos polgármester.

 Emléktábla-avató

A kastély főbejárata mellett helyezték el a két emléktáblát. Dr. Benedek Zoltán, a kapuvári Lumniczer-kórház főigazgatója, dr. Ballagi Farkas nyugalmazott igazgató, dr. Ostorharics-Horváth György professzor és Takács Lajos polgármester mondott beszédet. Kulcsár Béla harmonikaművész játszott az ünnepségen. Dr. Korzenszky Richárd tihanyi bencés perjel szentelte fel az emléktáblákat. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!