Rábaköz PRINT

2016.06.24. 12:17

A következő húsz évben már nem megy világgá

Előkerült a harminckilenc éves kapuvári férfi, akiről három hónapon keresztül nem tudtak semmit hozzátartozói. A Kisalfölddel megosztotta kálváriáját.

Kustor Réka

Kopácsi András március 21-én lakóhelyéről ismeretlen helyre távozott. Bár életjelet nem adott magáról, a hozzátartozók mindvégig bíztak előkerülésében. Több ezren osztották meg fotóját a világhálón, szinte egy ország fogott össze a keresésére.


Az eltűnésének egyetlen okaként munkahelyének elvesztését sejtette családja. Két és fél évet dolgozott egy autóalkatrész-gyárban, összeszerelő és gépkezelő munkakörben. Az eltűnése előtti napokban viszont közös megegyezéssel felmondtak neki.


„Változásra volt szükségem – kezdte Kopácsi András, akit nemcsak az új élet, de a jobb anyagi feltételek reménye is külföldre csábított. – Jelentkeztem a francia idegenlégióba. A családom nem tudott róla, egyszerűen csak útra keltem" – mondta a kapuvári férfi, aki nehéz időszakot élt meg.


Két másik jelentkezővel együtt egy párizsi kórházba küldték, ahol terheléses vizsgálatoknak vetették alá. Nem ment át a rostán, így elutasították a légióhoz való csatlakozási szándékát. Az igazi megpróbáltatások viszont csak ezután következtek.

Kopácsi András az előkerülése napján, kissé meggyötörten, de boldogan, hogy újra itthon lehet.

Kopácsi András az előkerülése napján, kissé meggyötörten, de boldogan, hogy újra itthon lehet.

„Megvertek és kiraboltak, az irataimon kívül szinte mindenemet elvesztettem – meséli a férfi, aki szinte üres zsebbel Párizs utcáira kényszerült.


– Több alkalommal megállítottak a rendőrök, de a nyelvi problémák miatt nem értettük meg egymást."

A magyar nagykövetséget többszöri nekifutásra sem találta meg. Az egyik városközponti téren a Karitász-szervezet esténként ételt osztott. András is rendszeresen megjelent ott, kutatva az esetleg ismerős magyar beszéd után. A végső kimerülés határán volt, mikor végre magyar turistákba botlott. Ők ha pénzzel nem is, de ötletekkel segítették, hogy juthat a legegyszerűbben haza. Megfogadva tanácsukat vonatra ült és visszaindult Magyarországra.


Az egyedülálló férfi hozzátartozói megkönnyebbültek, mikor végre viszontlátták. „Nagyon örültünk, hogy épségben hazatért. Kérdeztem tőle, hogy legközelebb mikor indul útnak. Azt válaszolta, hogy a következő húsz évben biztosan nem hagyja el az országot" – mondta testvére, Takács Józsefné, aki hozzátette, András sok nehézségen ment át a három hónap alatt. Remélik, hogy tanult az esetből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!