Rábaköz PRINT

2016.05.16. 11:21

Mintagazdaság közmunkásokkal Rábaszentmihályon - Dolgozni kell, nem dolgozgatni

Az ország egyik legjobb önkormányzati gazdasága működik Rábaszentmihályon.

Cs. Kovács Attila - Kisalföld napilap

 Messze földről jönnek a rábaközi faluba településvezetők, hogy ellessék a titkot. Horváth Gábor polgármester szerint viszont nincs titok, csak egy ősi igazság: „Dolgozni kell, nem dolgozgatni. Akkor jönnek az eredmények is" – ezt vallja a szentmihályi polgármester. Azt azért elárulta a Kisalföldnek: amikor négy évvel ezelőtt kiszántott egy hektárnyi községi búzát, mert kellett a hely a zöldségeknek, nem gondolta, hogy idáig eljutnak.


Ekével ment neki az életnek


– Azt hittem, akkor meglincselnek a falubeliek. Mert ki hallott olyat, hogy az életnek ekével megyünk neki – emlékezett vissza Horváth Gábor.

Közös a munka, közös a siker. Rábaszentmihályon Horváth Gábor polgármester irányításával a lehető legtöbbet hozták ki a közmunkaprogramból.

Közös a munka, közös a siker. Rábaszentmihályon Horváth Gábor polgármester irányításával a lehető legtöbbet hozták ki a közmunkaprogramból.

– Szerencsére nem így történt, de azért azt is kétkedve nézték, amikor a közútkezelőtől kölcsönzött hófogó hálóval kerítettem be a területet. Aztán elindult a közmunkaprogram, a kertészet. Az vezérelt akkor is, mint ma, bizonyítani, mire vagyunk képesek és maradandót alkotni. Az eredmények jöttek, megállás pedig azóta sincs. Az egyik siker hozza a másikat és mi megyünk előre ezután is.


Kezdetben egy fóliájuk volt a szentmihályiaknak, most már öt van. De üvegházat is építettek és tárolókat, színeket. Van baromfifarmjuk és telepítettek két és fél kilométernyi málnát. Működik savanyítóüzemük és termel a tésztagyár. Tavaly pedig elkészült a sertéstelep  kocaszállással, elletővel, nevelővel, száz férőhelyes hizlaldával. Rövidesen megnyitják húsboltjukat a faluban. Októberre, mire a malacok vágósúlyba kerülnek, az üzlet is készen lesz.


– Két mintaboltunk már van, egy Csornán, egy Téten. De szállítunk termékeinkből Sopronba és győri üzletekbe, illetve járjuk a piacokat. Most huszonhatan vagyunk a gazdaságban, de még idén elérjük a harminckettőt. Ez a huszonhat ember igazi csapat. Hetven százalékuk alapítója a négy éve indult kertészetnek. Mindenki bevethető bárhol, állandó dolgozók szinte csak a két üzemben, a savanyítóban és a tésztagyárban vannak.


A gazdasági mutatókról elmondta: tavaly komoly támogatást kaptak a sertéstelephez. Így összesen 70 millió forinttal gazdálkodhattak, saját bevételként 17 milliót könyveltek el, valamint 6 milliós árukészlettel rendelkeztek. A polgármester úgy látja, vannak még lehetőségeik.


Például akkor, ha erősítik az együttműködést a szomszédos, szintén gazdálkodó községekkel. A Szentmihály ízei üzletekben már most is árulják a csikvándiak, felpéciek portékáját, de Horváth Gábor szerint arra kell törekedni, hogy mindenki mást állítson elő. Így nem egymással versenyeznek a falvak. A végső cél pedig az, hogy egy önállóan dolgozó, támogatás nélkül is életképes cég váltsa majd az önkormányzati gazdaságot. A formája szociális szövetkezet lesz, létrehozásán már dolgoznak a szentmihályiak.


A „modell" példaértékű


Noha Horváth Gábor folyamatosan többes számban beszél és a csapatot dicséri, azt azért a kívülálló is látja, hogy a polgármester tartja kezében a gazdaság kormánykerekét. Ő a döntéshozó és ő vállalja a felelősséget is. A Kisalföld arra kérte, ne legyen szerény és vázolja saját szerepét.


– Ha valamilyen oknál fogva én kiesnék a rendszerből, biztosan működne tovább a gazdaság. Egy darabig mindenképpen, hiszen erős, komoly lábakra állítottuk. Hogy aztán hosszú távon mi lenne a sorsa, azt nem tudom. Nem tudom, ki foglalkozna az emberekkel. Mert azt azért látni kell, hogy szükség van egy olyan vezetőre, aki együtt nőtt fel azokkal, akik itt dolgoznak.


Akinek tekintélye van és akire hallgatnak. Azt is tudni kell, hogy az első kapavágást én csináltam a kertészetben, az első palántát én ültettem, az első tésztát én gyártottam. Mindig megmutatom tehát, hogy mi a feladat. Ezért nem is fogadok el kifogást és azt a kifejezést, hogy nem lehet, nem ismerem. De bárhogy is alakul a további sorsunk, amit kialakítottunk, az itt marad, az már a falué. Úgy az üzemek, mint a sertéstelep, a boltok vagy a gépek.

 Csizmaziáné Fehér Irén a rábaszentmihályi tésztagyárban.


Csizmaziáné Fehér Irén a rábaszentmihályi tésztagyárban.


A rábaszentmihályi „modell", ha nem is egyedülálló az országban, mindenképpen példaértékű. Horváth Gábor rendszeresen részt vesz konferenciákon, előadásokat tart és gyakran fogadnak vendégeket is a községben. Elismertségüket jól jelzi, hogy a Belügyminisztériumban a rábaszentmihályi pályázatok már külön elbírálás alá esnek. A polgármester úgy tartja, a programban részt vevő 1900 település között az első ötvenben vannak.


Végezetül Horváth Gábort arról kérdeztük: gondolt-e arra, hogy ha a falujába fektetett energiáit saját vállalkozására fordítja, hova juthatott volna?

 Horváth Gábor rábaszentmihályi polgármester


Horváth Gábor rábaszentmihályi polgármester

– Persze, eszembe jutott már – válaszolt –, de nem vagyok elégedetlen, a sorsommal meg főleg nem. A saját vállalkozás igaz, háttérbe szorult az elmúlt években, de a középső fiam már kezdi önállóan irányítani a családi gazdaságot. Húsz éve vagyok polgármester, azóta szabadságon nemigen voltam. Ez huszonnégy órás szolgálat. Hogy meg vagyok-e fizetve? Amikor ötezer forint volt a tiszteletdíjam, akkor is ugyanilyen erőbedobással tettem a dolgomat. Nem a pénz a legfontosabb. Tudom, hogy csináltam valamit, valami maradandót és az elért teljesítmény az igazi fizetség.


Sokszínű a kínálat

A rábaszentmihályi községi feldolgozó zászlósterméke a tölgyfa hordóban érlelt savanyú káposzta. De készítenek befőtteket, savanyúságokat, lekvárokat, lecsót, ivóleveket. Mindent a nagy- és dédszülők receptjei szerint, káros adalékanyagoktól mentesen.


Mezőgazdasági fejlesztések

A megyei mezőgazdasági programokban a megművelt terület 44-ről 51 hektárra emelkedett idén. A községek kialakítanak  zöldség- és gyümölcsfeldolgozót, főzőkonyhát, építenek fóliasátort. A tervekben szerepel húsbolt és egyéb élelmiszert forgalmazó üzlet megnyitása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!