Rábaköz PRINT

2016.03.17. 11:00

Mihályi - Doktorokat ünnepeltek

A község díszpolgári címet adományozott a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából dr. Megyesi Schwartz Pálnak, aki napjainkban lenne 106 éves.

kisalfold.hu

Az elismerést lánya, Katalin vette át, aki meghatottan tapasztalta, hogy milyen szeretettel gondolnak vissza harminc éve elhunyt édesapjára: „Itt kezdte pályafutását, és itt is fejezte be. Feldolgozás alatt van a kézirata, amiben kifejezi, hogy milyen sokat kapott a mihályi emberektől."


Dr. Megyesi Schwartz Pál 1935-ben került körzeti orvosként a községbe, a faluhoz köthető felfedezése is. Látta, ahogy a mihályi gyerekek a szénsavhóval (szárazjég – a szerk.) játszottak. Mikor vízbe dobták, füst és gáz keletkezett. Ez indított el egy gondolatot a fejében, és rendelőjében kísérletezésekbe kezdett.

 

Ünnepeltek. Megyesi Schwartz István, Izsófyné Megyesi Schwartz Katalin, Csitei Gábor polgármester és dr. Győrffy Előd Zoltán és felesége, Zsófia.

Ünnepeltek. Megyesi Schwartz István, Izsófyné Megyesi Schwartz Katalin, Csitei Gábor polgármester és dr. Győrffy Előd Zoltán és felesége, Zsófia.A negyvenes években fürdőkádban állított elő mesterséges szénsavgázt, és felfedezte az érszűkületi betegségekre gyakorolt jótékony hatását. Később a kapuvári kórházban sikerrel alkalmazta találmányát a végtagkeringési betegségekben szenvedő, valamint reumás betegek gyógyításában.


A képviselő-testület határozott még egy díszpolgári cím átadásáról is. Dr. Győrffy Előd Zoltán nyugalmazott háziorvos negyvenöt éven keresztül szolgálta a falu testi és lelki egészségét.


„Hatodéves koromban döntöttem úgy, hogy hazajövök, és átveszem jó apámtól a stafétabotot, aki előttem több mint húsz évet dolgozott itt. Az a negyvenöt év, amit itt töltöttem, bőven adott feladatot, tapasztalatot.


Jólesett az a bizalom is, amit a falubeliektől kaptam. Csábítottak külföldre, de maradtam. Engem úgy neveltek, hogy vannak őseink, gyökereink, hazánk, ahova tartozunk, tehát »itt élned, halnod kell«" – emelte ki dr. Győrffy Előd Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!