Rábaköz PRINT

2016.03.08. 17:35

Árokra nem pályázhattak, megmaradt a pénzük

Árkot szerettek volna ásni a cakóházaiak, amikor kiderült: a másén akarnak dolgozni. Fő utcájuk ugyanis a közútkezelő gondozásában van.

Cs. Kovács Attila

 

Esőzések után a cakóházaiak sokáig nem tudják száraz lábbal megközelíteni falujukat. Fő utcájuk mindkét oldalán áll ugyanis a víz, nincs, ami elvezesse. Az önkormányzat egyszer már majdnem megoldotta az ügyet, de kiderült, nem a községé az út. Pedig már árajánlatot is kértek rá.


Csepi Éva polgármester elmondta: évek óta okoz gondot, hogy a településre vezető út mentén nincs kiépítve az árok. Gyakran az útburkolat is víz alatt van,  és amíg fel nem szárad, kerülgetni kell a hatalmas tócsákat. 

Az önkormányzat gyűjtögette a forintokat azzal, hogy megcsináltatják itt a vízelvezetést. A munkára már árajánlatot is kértek, amikor kiderült, nincs joguk hozzányúlni. A terület ugyanis, tájékoztatott Csepi Éva, az úttal együtt a közútkezelőé.

A Fő utca  mindkét oldalán hatalmas tócsák alakulnak ki, gyakran az egész úttest vízben áll.

A Fő utca mindkét oldalán hatalmas tócsák alakulnak ki, gyakran az egész úttest vízben áll.

– Pályázni szerettünk volna és az iratok beszerzésekor derültek ki a tulajdoni viszonyok. Így már be sem nyújthattuk igényünket a támogatásra. Tudom, hogy nem kevés pénzbe kerülne a megfelelő árkolás, de valamit lépni kellene, mert így már sokáig nem maradhat. Mi is azért spórolgattunk, hogy legalább az önerőnk meglegyen egy alkalmas pályázathoz. Most a tervünk kútba, azaz vízbe esett. A közútkezelő autói gyakran megfordulnak errefelé. Ők is tisztában vannak a falubeliek problémájával. Bízom benne, hogy találnak megoldást – fogalmazott a polgármester.


Csepi Éva hozzátette: a dologból annyi előnyük származik, hogy megtakarított pénzük továbbra is rendelkezésükre


 áll. Nagyon bíznak a helyiek a LEADER-pályázatokban, úgy vélik, lesz helye a spórolt összegnek.

– Nagyon meg kell gondolnunk,  mire költjük el tartalékunkat. Olyan beruházásokban gondolkodunk, ez egyébként évek óta jellemző, melyek a falut hosszú távon szolgálják. Szóba került például a kultúrház energetikai korszerűsítése, de ehhez még pontos számításokra lesz szükség. Régóta napirenden van az egykori iskolaépület közösségi házzá alakítása is. Bízunk a pályázatokban – jegyezte meg Csepi Éva. 


 

Szántó Józsefné  háza előtt is összegyűlik az esővíz. Az asszony várja, hogy kiépítsék az árokrendszert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!