Rábaköz PRINT

2016.02.18. 17:01

Kapuvár a pályázati pénzekben bízik

A jelentős beruházásokat pályázati támogatásból valósítaná meg idén a kapuvári önkormányzat. Ez az elv a város kedden elfogadott költségvetésé- ben is megjelenik.

kisalfold.hu

 Idén 2,14 milliárd forinttal gazdálkodhat Kapuvár. A képviselő-testület keddi ülésén fogadta el a város költségvetését, mely a polgármester szerint átlátható és takarékos gazdálkodást tesz lehetővé. Beruházásokra 58,8 millió forintot különítettek el, felújításokra 101,3 milliót.


– Noha a törvény már nem írja elő, az önkormányzat készített egy összegzést az irányelvekről – hívta fel a figyelmet Hámori György polgármester a költségvetési rendelet tárgyalásakor. Az intézmények működtetésén és a kötelező kiadásokon túl kiemelten figyelik Kapuváron a pályázatok nyújtotta lehetőségeket. A fejlesztéseket ugyanis uniós forrásokból képzelik el. Éppen ezért most nincsenek is jelentős beruházások a költségvetés soraiban. Abban bíznak, hogy év közben majd az aktuális kiadásokkal, az elnyert támogatásokkal módosítják a büdzsét. A kisebb léptékű beruházások között  az úgynevezett Axnix köz és a járásbírósági udvar burkolatfelújítását, játszóterek eszközpótlását, a pályázatok előkészítését említik a rendeletben.


A felújítások rovatban kapott helyet a sportcsarnok és a Szent Kereszt-temető kápolnájának rendbetétele, burkolatok és járdák javítása, illetve a Széchenyi-iskola konyhájában szükséges munkák elvégzése. 

A város működtetésére kapott állami támogatások néhány beszédes száma: közvilágításra 28,3 millió forint, közutak fenntartására 14,6 millió, köztemetőre 100 ezer forint. Muzeális intézmény feladataira 4,1, könyvtári és közművelődési feladatra 11,8 millió. 


Kapuvár 2016-os költségvetése 394 millió forintos adóbevétellel számol. Ebből a magánszemélyek kommunális adója 41 milliót, a telekadó 25 milliót, az iparűzési taksa 285 milliót tesz ki. Gépjárműadóból 34 millió marad a városnál, az idegenforgalmi teher várhatóan 6 millió forint lesz. 


– A legfontosabb szempont természetesen az, hogy a város működőképességét az év utolsó napjáig biztosítsuk. Ezen túl ügyeltünk arra a költségvetés készítésekor, hogy felkészüljünk az uniós pályázatokra – tette hozzá Hámori György. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!