Rábaköz PRINT

2015.12.10. 11:39

Az élvonalhoz tartozik a megyei pszichiátriai ellátás

Aranydiplomát kapott a dénesfai pszichiátriai osztály vezetője. Dr. Ostorharics-Horváth György szerint a pszichiátriai ellátás megyénkben jobb helyzetben van az országos átlagnál.

Turbók Attila - Kisalföld napilap

A minap aranydiplomát vehetett át a győri pszichiátrián is dolgozó és a dénesfai osztályt is vezető dr. Ostorharics-Horváth György. A főorvos lapunknak kifejtette, a pszichiátria a megyében jobb helyzetben van, mint az országos átlag.


– „A jól végzett munka jutalma a lehetőség egy még jobb munkára." Talán Jonas Edward Salk idézete az esszenciája annak, melyet megyebeli munkatársaimmal együtt gondolunk akkor, amikor visszatekintek az elmúlt ötven évre – fogalmazott. Úgy véli, választott hivatása máig kitölti életét, s nem is szeretne tétlenkedni a továbbiakban sem.


– Tudományos munkám mellett nagy szerepet kapott a megyei osztályok munkájának szervezése is, Győrben több mint ötven, Dénesfán harminc éve dolgozom, a kihívásokat örömmel vállalom most is – mondta.

Hangoztatta, az utóbbi évek diagnosztikai és gyógyszerezési formáinak robbanásszerű fejlődésével a megyei pszichiátriai ellátás az országos élvonalba tartozik. Ehhez a győri oktató kórház–Dénesfa–Tét hármas mellett az ágfalvai, koroncói, táplánypusztai otthonok munkája is hozzájárult.

Dr. Ostorharics-Horváth György: A döntéshozatalban fontos lenne a szakma véleménye is.

Dr. Ostorharics-Horváth György: A döntéshozatalban fontos lenne a szakma véleménye is.

– E működő struktúra jól ellátható, ám személyi viszonyaink híven tükrözik az országos átlagot – tette hozzá a főorvos. Kiemelte, a szakmai elvándorlás oka az orvosoknál a magánpraxis, a szakszemélyzetnél a pályaelhagyás és a nyugati munkavállalás.


A jól végzett munka jutalma a lehetőség egy még jobb munkára.


– Sajnos a pszichiátriai munka nem a legmegbecsültebb szakma az orvosi hivatáson belül. Ezt jól jelzi a lipótmezői kórházi osztály megszüntetése is – mondta a dénesfai főorvos. A megoldást már rövid távon is abban látja, hogy az egészségügyi kormányzat vegye figyelembe a szakma véleményét.


 – Ha megvan a szaktárca – erkölcsi és természetesen nagyobb anyagi – támogatása, a jelenlegi intézményi háttér már megfelelő lenne – fogalmazott Ostorharics-Horváth György.


Napjaink történéseire reagálva elmondta, a belső és külső migráció már évekkel ezelőtt is szakmai kérdés volt.


 – Nemcsak a mai migránsválság bel- és külföldi hatásait, hanem például a magyarok külföldi munkavállalásának személyiségre gyakorolt következményeit is vizsgálták. Sajnos nem tudtak eleink – az ’56-os emigráció sem – kisebb közösségeket alkotni az új választott hazában és ez ránk, magyarokra jellemző lehet napjainkban is – mondta dr. Ostorharics-Horváth György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!