Rábaköz PRINT

2015.11.20. 19:13

CSORNA - Ilyenek vagyunk: már az elkerülő út is Csornára vezet

Világválogatott kézilabdás, köztársasági elnök, Chuck Norris hangja. Egy a közös valamennyiükben: Csornán látták meg a napvilágot. A helyiek büszkék rájuk.

Cs. Kovács Attila


Csorna területét egykor két nagybirtokos uralta: a premontrei prépost és a herceg Esterházy család. Így a település két részre tagolódott, Prépostszerre és Hercegszerre. A szer elnevezés ma is él a helyi helymeghatározásban, a csornaiak számon tartják, ki alsó- és ki felsőszeri. 


A földrajzi és közigazgatási hagyományok mellett számos történelmi esemény és személy adhat büszkeségre okot a helybelieknek. Büszkék például arra, hogy az 1848–49-es szabadságharc egyik utolsó győztes csatája Csornán volt. 1849. június 13-án Kmety György tábornok, a „csornai győző", vagy később „Iszmail pasa" vezette honvédcsapat győzelmet aratott a császári sereg felett.

 A szabadságharcban komoly szerepet vállaltak a premontrei kanonokok is. Köztük Laky Demeter perjel nemzetőr főhadnagyként, Sebessy Kálmán nemzetőr kapitányként szolgált. Csornán egyébként meghatározó szerepe van és volt a premontrei rendnek. A legszebb műemlék épület a premontrei rendház. 


A hagyományok felelevenítésében jelentős szerepet vállal a Pántlika néptáncegyüttes. A pántlika szó a csornai embereknek így nem csupán a díszes szalagot jelenti. Büszkék hazai és nemzetközi sikereikre, rendezvényeik rendszeres résztvevői. A Kerényi György Zeneiskola idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A tehetséges fiatalok és elhivatott tanáraik együttesekben és egyénileg szerzik rangos elismeréseiket.


Csorna területi elhelyezkedése miatt központi szerepet tölt be a környék települései között, így méltán nevezik a „Rábaköz fővárosának". 


Újabb kori hagyomány Csornán az elkerülő emlegetése. Számukra többet jelent, mint kitérőt: az új út megépítésétől várják nyugalmukat és a kamionmentes életet. 


És  amit tőlük már soha senki nem vehet el: Csornán született és nőtt fel hazánk köztársasági elnöke, Áder János. Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy Chuck Norris magyar hangja is csornai: Jakab Csaba színész.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!