Rábaköz PRINT

2015.10.12. 17:35

Vonattal ment a szomszédvárba

Kiváló oktató-nevelő munkájáért Sherer Gyula-díjat kapott a ma 84 éves Vizler Ilona. A neves matematika–kémia szakos pedagógus első és egyetlen munkahelye volt a kapuvári 1. számú iskola.

Turbók Attila


A kapuvári képviselő-testület Sherer Gyula-díjjal tüntette ki nemrégiben Vizler Ilonát. A csornai származású, ám egész életében Kapuváron dolgozó pedagógus kiváló oktató-nevelő munkájáért vehette át az elismerést.

– Kémia–matematika szakos tanárként kezdtem – és fejeztem is be – pedagógusi pályámat. Mindezt a kapuvári 1. számú általános iskolában (napjainkban Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola) – kezdte „életmeséjét" Vizler Ilona, vagy ahogy a kapuváriak ismerik, Ili néni. Tanulmányait kereskedelmi iskolában kezdte.

– Talán ott fogtak meg a számok, bár a kémia volt mindig is a „nagy szerelem" – mondta. A kapuvári iskolában 1953-tól tanított, ám lakhelye ma is Csorna. – Reggelente vasúton jártam a „szomszédvárba", majd az állomástól a régi kisvasúton, nemegyszer gyalog vagy fiákerrel utaztam be a Fő térre – tette hozzá. – Kezdetben rácsodálkoztam a csizmás gyermekekre, akiknek csizmaszárában a bicska mellett szépen megfért az összehajtogatott matekfüzet. Egyik kollégám mondta, nem kell félni a „kapuvári bicskásoktól", a kést a ceruzák hegyezésére használják – mesélte a tanárnő.

Vizler Ilona

Vizler Ilona
Az iskolában reggel hét órakor már Kapuváron reggelizett, „miközben a fűrészporos kályhákon a nőtlen kollégák melegítették ételüket". Délután nemegyszer korrepetált, s Házhelybe is gyalog járt ki diákjaihoz.

– Tanítottam pár évet a kapuvári gimnáziumban és az ipari iskolában is, azonban mindenhol következetesen és szigorúan – mondta Ili néni. Vallja, minden gyermekben van valami, amiben jól teljesít, csak ezt meg kell találni és akár a gyermek ellenében is felszínre kell azt hozni.

– Szeretem Kapuvárt annyira, hogy nem tudtak elcsábítani szülővárosomba sem, pedig két alkalommal hívtak Csornára, de maradtam szeretett egyes iskolámban – mondta Vizler Ilona. – Sokan látogatnak ma is, van olyan régi kolléga, aki még kerékpárral is átjön hozzám, többször külföldről is felhívnak – tette hozzá. Ili néni „híres arról", hogy egyetlen hívásra sem mond nemet, minden osztálytalálkozón ott van.


Elismerések a városházán
Kapuváron az elmúlt hétvégén számos elismerést adtak át a városházán. Több közép- és felsőfokú oktatásban tanuló diák vehette át a Sedes Sapientiae ösztöndíjat (Nagy Noémi, Molnár Noémi Lili, Pantelics Bence, Nagy Petra, Hámori György polgármester, Vizler Ilona, Molnár Klaudia, Nagy Zoltán és Vida Balázs), Nagy Zoltán „A város érdemes diákja", Pantelics Bence „A város érdemes sportolója" elismerést kapta, Vizler Ilona pedig kiváló munkájáért kapott kitüntetést.

A kitüntetettek a kapuvári városházán.

A kitüntetettek a kapuvári városházán.

Címkék#Kapuvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!