Rábaköz PRINT

2015.10.27. 17:49

Vasat aratnak a kombájnok

Félve ülnek kombájnjaikra a rábaszentmihályi gazdák. A kukoricába, napraforgóba eldugott vasdarabok szó szerint tönkreteszik munkájukat és gépeiket.

Cs. Kovács Attila

Rossz vicc vagy inkább az irigység és rosszindulat okoz egyre több bosszúságot a rábaszentmihályi gazdáknak. A bosszúság mellett komoly anyagi káraik is lehetnek a termelőknek: kombájnjaik elé vasdarabokat helyeznek ki ismeretlenek. Elmondásuk szerint már néhány éve tapasztalják a furcsaságokat, de kezdetben nem gondolták, hogy állandó veszélyforrással van dolguk. Idén viszont egyre többször kénytelenek leállítani a gépeket.

A szándékosság egyértelmű, a vasakkal a gépeket akarták tönkretenni - mutatja Kovács Tamás, Kovács Miklós fia.

A szándékosság egyértelmű, a vasakkal a gépeket akarták tönkretenni – mutatja Kovács Tamás, Kovács Miklós fia.

A napraforgón betonvas, a kukoricán csapágy terem, a földből kétszázas szegek meredeznek. Így néz ki mostanában a rábaszentmihályi határ. A gazdák félve kezdenek a betakarításhoz, nem tudják, milyen leleményes ötlettel találkoznak aznap. – Csak a szerencsén múlt eddig, hogy most nem több tízmillió forintos kárról számolunk be – mondta a Kisalföldnek Kovács Miklós. Az ő kombájnja eddig kétszer kapott defektet, mert útjába vasszegekkel kivert deszkákat helyeztek ki. Aratáskor a repcéből betonvasak kerültek elő, a masina késeit kicsorbították. Egy-egy ezerhatszáz forintba kerül és hatvan darab kell belőle. Tavaly a kukoricaszár mellé hidraulikacsövet kötöztek. – A konkrét anyagi kár mellett számolnunk kell a kieső idővel is. Míg a javításra, vagy a rendőrségre várakozunk, az alkalmazottat is fizetjük.


Merthogy a termelők most már feljelentést is tettek. A Kisalföld megtudta, a Győri Rendőrkapitányság indított büntetőeljárást az ügyben, rongálás megalapozott gyanújával ismeretlen tettes ellen. 


– Nagyon sok a nyom, az árulkodó jel. Bízom benne, hogy a rendőrség rábizonyítja a bűncselekményt az elkövetőre – jegyezte meg Kovács Miklós.


Ebben reménykedik egy másik Kovács család is Rábaszentmihályon. Kovács Piroska újságolta el, hogy tavaly egy vödörre való vasat, leginkább gépalkatrészt szedtek össze földjeikről. Nekik több százezer forintba került a javítás akkor. 


– Azt gondoltuk, egyedi esetről van szó, nem is tettünk feljelentést. A csapágyat egyszerűen ráhúzták a kukoricaszárra, a többit rákötözték. Megfelelő magasságban, hogy még véletlenül se kerülje el a gépet. 

Németh Csaba is a károsult gazdák közé tartozik, érdeklődésünkre csak annyit mond: nem tehetnek mást, szedik a vasakat a gépek elől. Legutóbb a hétvégén tették ezt.

Kovács Piroska családja egy vödörre való vasat szedett már össze a földekről.

Kovács Piroska családja egy vödörre való vasat szedett már össze a földekről.

 – Kétszázas szögekkel televert deszkák vannak szerteszét, betonvasakat szórnak el és akasztanak rá a növényekre. A kukoricába betonvas hálót feszítettek ki. Feljelentést tettem, bízom a rendőrségben – tette hozzá a gazda.


A rábaszentmihályi termelőknek azért van némi sejtésük arról, miért terem vasat a szentmihályi határ mostanság. Vádaskodni, személyeskedni azonban nem akarnak. A Kisalföld érdeklődésére is csak utaltak rá, hogy véleményük szerint irigység, földbérletek miatti féltékenység lehet a rossz szándék mögött. Németh Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke is tud az ügyről és elkeseríti a helyzet.

– Annyi gonddal küzd a magyar paraszt amúgy is, de mire számíthatunk, ha még egymással sem tudunk békében lenni. Szánalmas, ha az irigység erre visz rá embereket. Ha kiderül, ki az elkövető, az agrárkamara etikai bizottsága is lefolytatja a szükséges eljárást, aminek jogi következményei is lesznek – jelentette ki Németh Gergely.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!