Rábaköz PRINT

2015.09.07. 11:42

A felnőttszakképzésbe is belevágtak Kapuváron

Közel száznyolcvan tanulóval, új felügyeleti szerv irányításával és négy szakma oktatásával kezdte a tanévet a Soproni Szakképzési Centrum Berg Gusztáv Szakiskolája.

Turbók Attila

– Július elejétől valamennyi hazai szakiskola, szakképzéssel foglalkozó intézmény a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartása alá került, szakmai felügyeletüket pedig a megalakult Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) végzi – kezdte Nagyné Szabó Nikoletta, a Soproni Szakképzési Centrum Berg Gusztáv Szakiskolája vezetője.
Az igazgató hozzátette: az országban 44 szakképző centrum alakult, ebből három a megyében. Ebből kettő a megyeszékhelyen, egy pedig Sopronban működik. A kapuvári intézmény a Soproni Szakképzési Centrum tagintézménye lett nyár közepétől. Sopronhoz hat iskola – többek közt a kapuvári és fertődi – tartozik. Králik Tibor felügyeli ezen intézményeket.

– Ezek jelentős változások a szakképzésben. Mindebből én inkább a jó irányt látom, hiszen például a kapuvári tagintézményben is több szakma beillesztésére lehet számítani a következő tanévtől – mondta a Berg vezetője.

Kapuváron jelenleg szakács-, pék-, kőműves- és hidegburkoló-, valamint iparigépész-szakmákat oktatnak a kilencedik évfolyamon. Ezekre van elsősorban igény a munkaerőpiacon, továbbá ezekre a képzésekre kaptak beiskolázási engedélyt.

A Híd II. képzés keretében famegmunkáló, továbbá élelmiszer-, vegyiáru- és gyógynövényeladó részszakképesítés megszerzésére készítik fel a tanulókat. A felsőbb évfolyamosok között még asztalos-, húsiparitermékgyártó- és fodrásztanulók is vannak.
– A szervezeti változások nyomán jövőre szeretnénk a festő-mázoló-tapétázó, az asztalos- és az eladószakmák képzését is beindítani – mondta Nagyné Szabó Nikoletta.

– Tagintézményünk ettől az évtől felnőttoktatással is foglalkozik esti formában, mely tanulói jogviszonnyal is jár – tette hozzá. A felnőttoktatásra azok a legalább tizenhat évesek jelentkezhetnek, akiknek nincs vagy csak egy szakképesítésük van. A felnőttek négy szakon, heti egy délutáni iskolai elfoglaltsággal szakmai gyakorlati helyeken ismerkedhetnek új szakmájukkal a kétéves – ingyenes – képzésben.
A Berg-tagiskola vezetője lapunknak elmondta, a héten százhetvenkilenc diák kezdte meg a tanévet.

A létszám sajnos évek óta csökken.
Az igazgató szerint ennek demográfiai okai vannak.

– Ezt a tanévet négy végzős osztály fejezi be. Ez azonnal közel nyolcvan gyermekkel kevesebbet jelent jövőre az iskolának. A demográfiai mutatókat figyelembe véve sajnos kicsi az esély arra, hogy a tanulmányaikat befejezők helyére ugyanekkora számban érkezzenek a következő tanévre beiratkozók. Így várhatóan tovább csökken a Berg létszáma. Úgy vélem, újabb szakmák bevezetésével, valamint a felnőttoktatás minél szélesebb körű kiterjesztésével ellensúlyozhatjuk a demográfiai hatásokat – jegyezte meg Nagyné Szabó Nikoletta.

Címkék#Kapuvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!