Rábaköz PRINT

2015.07.30. 19:42

Nem működik Csorna egyetlen artézi kútja

Műszaki hiba miatt nem működik néhány napja a csornai artézi kút. A GYSEV Zrt. – a cég tulajdona a terület – már intézkedett, így várhatóan hétvégére ismét lesz víz.

Cs. Kovács Attila


Elapadt Csorna utolsó, még működő artézi kútja. Szerencsére csak rövid ideig tart az üzemszünet, a GYSEV Zrt. már intézkedett a javításról, így várhatóan hétvégén már ismét használható lesz a kút. A vizet elvezető cső záródott el. A városból sokan járnak kannáikkal, flakonjaikkal a vasútállomáshoz artézi vízért, így érzékenyen érintette a helyieket a hiba.

Mivel a kút a GYSEV Zrt. területén van, a Kisalföld a vasúttársaságtól kért tájékoztatást. Rázó László szóvivő közölte: műszaki okok miatt nem üzemel a kút. „Az első vizsgálatok szerint a víz elvezetésére szolgáló föld alatti vezeték körülbelül két és fél méter mélyen elzáródott. Emiatt a kútból kifolyó víz a szomszédos ingatlanokba szivárgott. A vezeték elzáródását vélhetően a kút melletti diófa gyökérzete okozza. A GYSEV Zrt. megrendelte a szennyvízvezeték tisztítási munkálatait a Pannon-Víz zrt.-től" – fogalmazott kérdésünkre Rázó László. Hozzátette: várhatóan ma elvégzik a munkát a szakemberek. Amennyiben sikerül a szennyvízvezetékből a gyökérdarabokat eltávolítani, várhatóan ma délutántól vagy péntektől ismét működik majd az artézi kút Csornán.

Nagy László is meglepve tapasztalta, hogy elapadt a kút. A vasúttársaság válasza azonban őt is megnyugtatta: hétvégére ismét lesz víz.

Nagy László is meglepve tapasztalta, hogy elapadt a kút. A vasúttársaság válasza azonban őt is megnyugtatta: hétvégére ismét lesz víz.
Csornán valamikor számos artézi kút ontotta a jó minőségű, a szervezetre jó hatással bíró vizet. Néhány évvel ezelőtt még a Szent István téren és a malom előtt lehetett megtölteni a kannákat. Az utóbbiak aztán elapadtak. Az első kutak fúratása egyébként dr. Kokas Lajosnak, a Margit Kórház alapító főorvosának nevéhez kötődik. Ő 1899-től tevékenykedett a településen. A közegészségügyet érintő számos újításról, fejlesztésről intézkedett, többek között tizenhárom artézi kutat is létesített. 1963-ig a községi vízellátást ezek a közterületi kutak biztosították, ekkor indult meg a vezetékes szolgáltatás. A csornaiak közül sokan annak ellenére, hogy otthonaikba bevezették a vizet, továbbra is az artézi kúthoz jártak és járnak ma is, az egyetlen megmaradthoz. Nagy László is, akinek munkahelye közel van a kúthoz, rendszeres vendég a csapnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!