Rábaköz PRINT

2015.07.27. 18:10

Csorna régi népviselete és eszközei a kamrában

A csornai népviseletet és a Rábaköz egykori használati eszközeit gyűjti a farádi Molnár Lászlóné. Az idős asszony babákon jeleníti meg a híres kékfestőből készült ruhát is.

Turbók Attila


Több mint száz, viseletbe öltöztetett baba, néhány régi kép és használati tárgy és egy valaha az országutak királyának számító Danubia motor hirdeti Farádon, hogy a nyolcvanéves Molnár Lászlóné őrzi a csornai és rábaközi hagyományokat. Ahogy a helyiek hívják, Annus néni 1972-ben kezdte gyűjteni a viseletes babákat.

– Még dr. Barsi Ernő egyik előadásán hangzott el, hogy eltűnni látszik például a csornai népviselet – kezdte történetét Annus néni, aki ennek hatására nem volt rest és azonnal gyűjtésbe fogott.

– Kezdetben minden fellelhető viseletet, használati tárgyat igyekeztem Csorna múltjából begyűjteni, de a házam elkezdett „zsugorodni" a rengeteg tárgy miatt, így a ruhákat igyekeztem az eredetik nyomán a babákra kicsinyíteni – mondta Annus néni.

Érdekességképpen hozzátette, viseletet még az 1900-as évek elejéről is tudott szerezni, ám napjainkra megfogyatkozott ruházati gyűjteménye, nyomai a kamrában őrzött babákon maradnak meg. Megjegyzendő, a kicsi viseleteket Annus néni próbálja eredeti anyagok felhasználásával elkészíteni.

Molnár Lászlóné a beöltöztetett babákkal – csornai, rábaközi viseletek is megtalálhatók a kamrában.

Molnár Lászlóné a beöltöztetett babákkal – csornai, rábaközi viseletek is megtalálhatók a kamrában.
Az eredeti ruhák alapján kezdte varrni a babákra a csornai viseletet, többek között a híres kékfestő ruhát is. – Eleinknél a kékfestő volt a hétköznapi, a selyem és a brokát az ünnepi viselet, mindegyikbe öltöztettem egy-egy babát – mondta. Kiemelte, babagyűjteménye esetében a babák csak a különböző viseletek hordozói. – Egyik-másik kiállításra életképeket is készítek a régi Csornáról, ahol a beöltöztetett babák mellett megjelennek a régi tárgyak, többek közt az ökrös szekér is – tette hozzá. Vannak a gyűjteményben kedvesnővér, piacozó és még kollégista babák is.

– Sajnos azonban el kell mondani, ezek a viseletek, babák jobbára a korosztályomat érdeklik, a fiatalok nem nagyon értékelik a gyűjteményt. Megjegyzendő, volt olyan gyermek vendég is, aki megkérdezte, hogy milyen egy disznó – mondta Annus néni.

A nyolcvanéves születésnapját nemrég ünneplő asszony napjainkban még aktívan készíti a különböző viseleteket, időseknek vagy akár a környék néptáncosainak is. – A farádi Honfoglaló-bemutatóhoz, színdarabokhoz is készítek viseleteket és vannak még ötleteim további ruhákhoz is – mondta a Kisalföldnek Molnár Lászlóné.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában