Rábaköz PRINT

2015.07.29. 18:06

A tábornok édesapjának sírját is megtisztították

Kmety György honvéd tábornok felvidéki szülőfalujában jártak a minap rábaközi helytörténészek. A csornai csata hőse helyett Juraj Kmety életét ismerhették meg. Úgy vélik, elkelne ott egy magyar nyelvű tábla.

Cs. Kovács AttilaCsorna szabadságharcos hőse, Kmety György a felvidéki Felsőpokorágyon született. A falu ma Szlovákiához tartozik. A honvéd tábornok 1813-ban látta meg a napvilágot, édesapja, Kmety Pál a község evangélikus lelkésze volt. A falut már akkoriban is jórészt szlovákok lakták. Magyar lelkészüket viszont tisztelhették és szerethették, hiszen amikor Kmety Pál 49 évesen, 1818-ban meghalt, hívei a templom mögött alakítottak ki számára sírhelyet, emlékére pedig táblát helyeztek el a templom falában. Nemrégiben rábaközi helytörténészek jártak Felsőpokorágyon és beszámoltak tapasztalataikról a Kisalföldnek.

Szalay Balázs, a helytörténeti kutatók társulatának vezetője elmondta: a településen az ottani magyarok segítségével találták meg a templomot és kulcsát is sikerült előkeríteni. A Kmety-sírt valóban a templom hátuljánál fedezték fel. Elhanyagolt, gazos állapotban, a sírfelirat is szinte olvashatatlan volt. A kutatók megtisztították, kigazolták. Elszavalták a Nemzeti dalt, elénekelték a Himnuszt, majd nemzeti-szalagos koszorút helyeztek el az emléktáblán.

Kmety Pál sírját a rábaközi helytörténészek tisztították meg és koszorút is elhelyeztek emléktáblájánál.

Kmety Pál sírját a rábaközi helytörténészek tisztították meg és koszorút is elhelyeztek emléktáblájánál.

Szalay Balázs hozzátette: a településen Kmety Györgynek is állítottak emléket. Szlovák nyelvű információs táblán megemlékeznek híres szülöttjükről, ahogy ők nevezik, Juraj Kmetyről. Rövid életrajzot is közölnek róla, amiben több tévedés is szerepel. Például tévesen adják meg halálának dátumát. A leírtakkal ellentétben nem tanult Pozsonyban, sem a bécsi akadémián, és nem is lovasezredben, hanem a gyalogosok között szolgált.

– Nagyobb bajnak tartom azonban azt, hogy sajnos semmilyen utalás nincs arra, hogy Kmety György magyar származású volt. És arról sem szól az írás, hogy a magyar szabadságharcban küzdött – jegyezte meg Szalay Balázs. – A tábornok oldalági rokonától tudom, hogy a családnak Kmety Baltazár mint végvári vitéz szerzett magyar nemesi címet a tizenhetedik században, alsókemeneci előnévvel. Azt hiszem, Felsőpokorágyon elkelne a magyar nyelvű felirat is, hiszen ő nekünk nem Juraj Kmety, hanem Kmety György. Az információs táblán egyébként magyar tábornoki egyenruhás képe látható.

˝Juraj˝ Kmety életútja szlovákul, tévedésekkel.

˝Juraj˝ Kmety életútja szlovákul, tévedésekkel.

A csornai helytörténész úgy véli, nem kellene szó nélkül hagyni szabadságharcunk tábornokának szlovákosítását. Inkább az ő személye is alkalmas lenne arra, hogy ápoljuk a közös magyar–szlovák történelmet.

– Látjuk, hogy Kmety György jórészt szlovák környezetben töltötte élete első öt évét. Édesapját megbecsülték a helyi tót atyafiak, sőt, Kmety hadosztályában több szlovák nemzetiségű honvéd is küzdött, többek között a csornai csatában is – fogalmazott Szalay Balázs. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!