Rábaköz PRINT

2015.07.27. 18:07

A gazda vadászkése is ihlethette az ételt

A Kisalföld egyik olvasóját az „Ilyenek vagyunk, kapuváriak” plakát megihlette és beküldte a kapuvári bicskás szelet tálalásának eredetét.

kisalfold.hu



– A kapuvári bicskás tál vagy bicskás szelet a huszadik század elejére nyúlik vissza – írta olvasónk. Úgy tudni, a volt asztalosüzem helyén állt egykori Zöldfa vendéglőben készítette a vendéglős felesége az ételt.

A többszeletes – pácolt sertés- és marhaszelet, sertés- vagy marhamáj – étel fatálon, szezonjában salátaágyon, máskor savanyítottkáposztalevél- ágyon, gazdagon halmozott köretre került, erre tették a sült szalonnát és abba beleszúrták a fanyelű, színes motívumokkal festett „bugylibicskát”. Az ételt később átvette a többi neves helyi étterem is (Solymosi, Ivik, Mézes vendéglő, Jókuti, Én Szálló étterme).

Az étel esetleges eredetéről a XVIII. századból van olyan említés, amikor egy nagy vadászat után az elkészített kisvadak egészben, a nagyvadak részeikre bontva kerültek az asztalra, és a házigazda monogramjával ékesített vadászkése vagy tőrje került a hús tetejére, szeletelés céljára.

Címkék#Kapuvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában