Rábaköz PRINT

2015.05.11. 14:46

Meghalt a kapuvári születésű Lámfalussy Sándor, az euró atyja

Lámfalussy Sándort 2003-ban avatták díszdoktorrá a soproni egyetem közgazdaság-tudományi karán.

kisalfold.hu

Életének 87. évében elhunyt [namelink name="Lámfalussy Sándor"] (Alexandre Lamfalussy) magyar származású, Belgiumban élő, belga állampolgárságú közgazdász, bankár, az "euró atyja". Halálhírét családja hétfőn közölte a belga hírügynökséggel.

Lámfalussy Sándor Kapuváron született 1929. április 26-án. Magyarországot 1949-ben hagyta el.

Gyakran nevezik az "euró atyjának", mert nagy szerepet játszott a közös európai valuta megteremtésében. A Delors-bizottság tagjaként (1988-1989) részt vett az Európai Monetáris Unió megvalósítási tervének kidolgozásában, majd 1994. január 1-jétől 1997. június 30-ig az Európai Központi Bank elődjének szánt, frankfurti székhelyű Európai Pénzügyi Intézet első elnöke volt.

Lámfalussy Sándor a "bölcsek tanácsának" vezetőjeként (2000-2001) az európai tőkepiac-szabályozással kapcsolatban dolgozott ki javaslatokat.

Dr. Lámfalussy Sándor közgazdászt, az euró szellemi atyját díszdoktorrá avatták a soproni egyetem közgazdaság-tudományi karának tanácsülésén 2003-ban - Részletek itt >>


Lámfalussy Sándor

Lámfalussy Sándor


Elhunyt Lámfalussy Sándor

Életének 87. évében elhunyt Lámfalussy Sándor (Alexandre Lamfalussy) magyar származású, Belgiumban élő, belga állampolgárságú közgazdász, bankár, akit a közös európai fizetőeszköz létrehozásában szerzett érdemeiért gyakran emlegetnek "az euró atyjaként".

Halálhírét családja hétfőn közölte a belga hírügynökséggel. Lámfalussy Sándor Kapuváron született 1929. április 26-án. Magyarországot 1949-ben hagyta el. Lámfalussy Sándort gyakran nevezik az "euró atyjának", mert nagy szerepet játszott a közös európai valuta megteremtésében.

A Delors-bizottság tagjaként (1988-1989) részt vett az Európai Monetáris Unió megvalósítási tervének kidolgozásában, majd 1994. január 1-jétől 1997. június 30-ig az Európai Központi Bank elődjének szánt, frankfurti székhelyű Európai Pénzügyi Intézet első elnöke volt. Lámfalussy Sándor az európai értékpapírpiacokat szabályozó "bölcsek tanácsának" vezetőjeként (2000-2001) az európai tőkepiac-szabályozással kapcsolatban dolgozott ki javaslatokat. Egyik fia, a La Libre Belgique című napilapnál dolgozó Christophe Lamfalussy elmondta: apja az elsők között volt, aki bizalmatlanná vált a piacokkal szemben és spekultatív buborékok kialakulására figyelmeztetett, erősen ajánlva a pénzügyi rendszerek jobb szabályozását.

Érdemeinek elismeréseként Lámfalussy Sándor a belga királytól 1993-ban bárói címet kapott, 1999-ben a francia Becsületrend parancsnoki fokozatát vehette át. 1995-ben a budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem díszdoktora lett, 1998-tól a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, 1999-től Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági tanácsadó testületének elnöke volt, 2001-ben a Corvin-lánc kitüntetettje lett. 2008-ban megkapta az MTA Wahrmann Mór emlékérmét, ugyanabban az évben a Sólyom László államfő által életre hívott magyarországi oktatás lehetséges fejlesztésének és a korrupció problémájának elemzésére létrejött Bölcsek Tanácsának tagja lett, 2013-ban megkapta a Magyar Szent István Rendet. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) mély megrendüléssel értesült Lámfalussy Sándor haláláról. A szakember a magyar és nemzetközi pénzügyi világ elismert tagjaként a szakmai és erkölcsi kihívásoknak minden korban meg kívánt felelni - emelte ki a tárca közleménye.

Emlékeztettek arra: Lámfalussy Sándor magyar emberként létrehozott életműve ma már Európa és a világ pénzügytörténetének része. Pályáját a legkorábbi időktől fogva az elméleti érdeklődés és a döntéshozói, szakértői elhivatottság jellemezte. Kivételes képességű embertől búcsúzik a Magyar Nemzeti Bank és az európai pénzügyi világ, Lámfalussy Sándor életművével alapvető hatást gyakorolt az európai gazdaságra. A világ központi bankjainak együttműködése, a közös európai monetáris politika, és az egységes valuta érdekében kifejtett meghatározó tevékenysége méltán teszi emlékét felejthetetlenné. Az MNB Lámfalussy Sándort saját halottjának tekinti - tudatta a jegybank az MTI-vel hétfőn. A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) mély megrendüléssel fogadta a hírt, hogy Lámfalussy Sándor, a neves magyar származású közgazdász elhunyt, Lámfalussy Sándor életműve, egész tevékenysége előtt tiszteleg az MKT, és az egész magyar közgazdász társadalom - mondta Kovács Árpád, az MKT elnöke az MTI-nek. "Lámfalussy Sándor korunk kiemelkedő bankára és közgazdásza volt.

Páratlan tehetségének és szorgalmának eredményeként a jegybankok bankjának, a bázeli BIS-nek is vezérigazgatója lett, később pedig az európai monetáris rendszer kialakítása fűződött a nevéhez" - emlékezett Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára az MTI-nek. A DK közleményben tudatta, hogy tisztelettel emlékezik Lámfalussy Sándorra, hozzátéve, "ritkán adatik meg, hogy magyar, vagy magyar származású ember formálója lehessen a világban zajló folyamatoknak. Lámfalussy Sándor számára ez megadatott. A Magyarországot 1949-ben elhagyó közgazdász nagy szerepet játszott a közös európai valuta megteremtésében." Az Együtt - a Korszakváltók Pártja azt emelte ki, hogy Lámfalussy Sándor nélkül az Európai Unió ma nem lenne olyan, amilyennek ismerjük. Személyében olyan embert veszített el az európai közösség, aki nem csupán része volt a történéseknek, de életével formálta korát. Lámfalussy nem csupán az euró atyja volt, de elsődleges szerepet játszott az európai egység megvalósulásában - mutatott rá a párt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!