Rábaköz PRINT

2015.05.29. 17:30

Ismét esélyt keresnek a csatornának Bősárkányban

A sokadik új fejezet kezdődik a bősárkányi szennyvízcsatorna-projekt előkészítésében. Az önkormányzat a továbbiakban a Nemzeti Fejlesztési Irodával működik együtt.

Cs. Kovács AttilaA bősárkányi önkormányzat nem adja fel: ismét elindította a szennyvízcsatorna-projektet.

Ezúttal egy állami szervezet, a Nemzeti Fejlesztési Iroda koordinálja a beruházás előkészítését. Vele köt szerződést a két érintett település, Bősárkány és Csorna. A csornai szennyvíztisztító telep korszerűsítése is része ugyanis a programnak.

– Most újabb, az egyetlen lehetőség áll előttünk, újabb támogatási programba nyújthatunk be pályázatot – fogalmazott Szalay Imre, Bősárkány polgármestere. Mint ismert, a régóta húzódó terv idén tavasszal holt hamvába. Már csak a kivitelezői szerződés aláírása volt hátra, amikor kiderült: sem a 86-os főút felújításakor, sem a Csornát elkerülő útszakasz építésekor nem vették figyelembe a bősárkányi csatorna nyomvonalát. Ráépítettek. Így viszont a nyertes kivitelező cég nem vállalta el a munkát. Újabb tervekre, nyomvonal-módosításokra lett volna szükség, azaz az októberi átadási határidőt nem tudták volna tartani. Az önkormányzat úgy döntött, feladja és e fronton nem küzd tovább – Az új pályázati körben a feltételrendszer is más, talán könnyebb, mint az előzőekben – jegyezte meg Szalay Imre.

– Már nem az önkormányzatok által létrehozott társulás koordinálja a beruházást, mint korábban, hanem a Nemzeti Fejlesztési Programiroda. A települések, Csorna és Bősárkány a szervezettel közösen hoznak létre konzorciumot. A konzorciumi szerződést mindkét önkormányzat elfogadta, jóváhagyta. Farád ebből most kimarad, mivel nem tulajdonosa a szennyvíztelepnek, csupán kapacitási joggal rendelkezik a létesítményben.

A polgármester hozzátette: a mostani megállapodás a támogatási igény benyújtásáról szól. Várhatóan ősszel derül ki, kap-e támogatást kérelmük. Ha igen, akkor kötnek részletes, konkrétan a beruházásra vonatkozó szerződést a fejlesztési programirodával. „Mind a csornai, mind a bősárkányi önkormányzat kérte, hogy a csatornaépítést és a telepek korszerűsítését nyilvánítsák kiemelt projektté. Így talán nagyobb esélyünk van a támogatás elnyeréséhez."

A Kisalföld érdeklődésére Szalay Imre elmondta: amennyiben sikeresek lesznek, a terveket az új nyomvonalnak megfelelően kell módosítaniuk. A kérdésre, miszerint mikor számíthatnak a bősárkányiak a beruházás megkezdésére, Szalay Imre nem tudott konkrét időpontot közölni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!