Rábaköz PRINT

2015.05.18. 10:50

A diákok már vágják a centit, mennyi van hátra a tanév végéig, a szülők már kevésbé

A szülők visszatérő problémája, hol töltse a nyári szünetet a gyerek. A Kapuvári járás iskolái a középkori tábortól a túlélőn át németországi kirándulásig ajánlanak lehetőségeket. Nem is mindig zsebbe vágóan.

Turbók Attila - Kisalföld napilapA diákok már vágják a centit, így számlálván a tanév végéig hátralévő napokat. A szülők már kevésbé felszabadultak: számos családban komoly fejtörést okoz a három hónap nyári szünet programmal, vagy egyáltalán felügyelettel való kitöltése.

Az iskolák, a szociális intézmények, esetenként az önkormányzatok igyekeznek a szülők segítségére sietni. Elmondható, nem feltétlenül kell mélyen a zsebbe nyúlni egy-egy jobb programért.

Ha az általánosnak tekinthető, úgynevezett napközis táborokat nézzük, a Kapuvári járás minden iskolája, kisvárosa biztosít ilyent. A Kapuvári Térségi Általános Iskola (KTI) Széchenyi-tagiskolája június 22-től 26-ig, a Pátzay 15-től 19-ig, a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola pedig június 16-tól 26-ig szervezi napközis táborait.

Beledi táborozók: „Középkori
Beledi táborozók: „Középkori" és „túlélő" tábort is szerveznek helyben úgy, ahogy tavaly is.


Utóbbi intézmény napi háromszori étkezés mellett kézműves-foglalkozásokat, kirándulásokat (Győrbe, Sopronba, kerékpártúra Vitnyédre, múzeumlátogatás Öntésmajorba), sétakocsikázást, üzemlátogatást szervez a diákoknak. Ugyancsak napközis tábort szerveznek – „középkori tábor" jeligével – június 22-től 28-ig Beledben, nem csak helyi gyermekeknek. Itt napi kétszeri étkezést kapnak a résztvevők. Leendő elsősöknek szervez nyári tábort a KTI június 22–23-án a gartai tagiskolában.

Természetközeli sporttábort rendez a KTI Széchenyi-tagiskolája július 19. és 23. között Gyenesdiáson. A program pályázati forrásokból valósulhat meg.
Németországi táborozási lehetőséget kaphat 16 kapuvári KTI-s diák a Máltai Szeretetszolgálat és a Vöröskereszt jóvoltából. Ugyancsak a KTI tanulói mehetnek pályázati pénzből Balatonfűzfőre. Ide júliusban 35 gyermeket várnak.
Az intézmények jobbára csak a kirándulások költségeivel terhelik a családi kasszát.

Szintén júliusban bentlakásos balatonberényi tábort szervez a beledi Egyesített Szociális Központ (ESZK) 60 gyermeknek pályázati támogatással. Július 27-től 31-ig kirándulásokkal egybekötött „túlélő" tábort rendez a beledi ESZK nemcsak a beledi, hanem a környékbeli gyermekeknek is. Odoricsné Buthi Krisztina vezető megjegyezte: a beledi ESZK napközis táborokat tart Szanyban, Farádon, Bágyogszováton és Rábapordányban is.

A napközis táborok a szülők számára pár ezer forintból kihozhatók. Ahogy megtudtuk, az intézmények jobbára csak a kirándulások költségeivel terhelik a családi kasszát. A pályázati táborok egy része térítésmentes, más részük néhány ezres hozzájárulással elérhető.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!