Rábaköz PRINT

2015.03.31. 11:13

Bizakodó ígéret: még idén indul a napelemgyár próbaüzeme Csornán

Év végén már próbaüzemmel működik a csornai napelemgyár. Ezt ígérte tájékoztatójában a Kisalföldnek a beruházó Ecosolifer kft. Addigra több mint száz alkalmazottjuk is lesz.

Cs. Kovács Attila


A beruházó megkapta az engedélyeket, kezdődhet a napelemgyár építése Csornán. A Kisalföldet az Ecosolifer Modulgyártó Kft. tájékoztatta arról is, hogy év végén már próbaüzemmel számolnak. Az ipari termelés 2016 első negyedévében indul meg a tervek szerint.

A napelemgyár alapkövét tavaly szeptemberben rakták le Áder János köztársasági elnök jelenlétében. A város keleti oldalán, a 85-ös főút mellett, az elkerülő út közelében építik fel. Mint az az alapkőletételkor elhangzott: két ütemben, 14,5 milliárd forintba kerül a beruházás. Ha elkészül és teljes kapacitással működik, kétszáznál is többen kereshetik majd kenyerüket az üzemben. Az Ecosolifer kft. mostani tájékoztatója kitér rá: a szakemberek felvételét elkezdték. 2015 végére több mint száz munkavállalót alkalmaznak.

A napelemgyár kivitelezésére a beruházó megkapta az engedélyeket.

A napelemgyár kivitelezésére a beruházó megkapta az engedélyeket.
„Az elmúlt hónapokban a beruházás építési és technológiai előkészítése befejeződött – fogalmazott a Kisalföld érdeklődésére az Ecosolifer kft.
– A társaság megkapta a kivitelezési munkákhoz a szükséges engedélyeket és megkezdődtek a létesítmény megvalósításának előkészítő földmunkái."

Az Ecosolifer Modulgyártó kft. a legkorszerűbb energia- és környezettudatos irányelvek alapján építi meg a több mint ötezer négyzetméteres üzemcsarnokot. Első lépésként a világon az egyik legmagasabb hatásfokú napelem-cellagyártó technológiát, az úgynevezett vékonyréteg-technológiát telepítik.

A cég közölte: nemzetközi stratégiai együttműködésben valósítják meg a fejlesztést. Partnerükről közelebbit nem árultak el, csak azt, hogy világszinten is meghatározó európai vállalatról van szó. Közleményükben megjegyzik: az egyedülálló innovatív beruházás és a további közös fejlesztések hosszú távon is kiemelkedő versenyképességet biztosítanak.
Csornán olyan napelemek gyártását kezdik meg, melyek mindkét oldala képes áramot termelni, így a napelemparkban a visszaverődő napsugarakat is hasznosítják. Az indulókapacitás 80 megawatt lesz.
Lapunknak azt írták: 2016- ban, a beruházás második lépéseként további kapacitásnövelő és más technológiai beruházásokat valósít meg az Ecosolifer a városban, mely további munkavállalók felvételét jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!