Rábaköz PRINT

2015.03.30. 18:09

Berg Gusztávról a fővárosban

Pavlóczki Béla helytörténész a minap a Berg Gusztávról szóló könyvét mutatta be a fővárosban. A szerző most a kapuvári vár múltját kutatja. Meglepetéssel is szolgálhat.

kisalfold.hu


Heiter Róbert Gottfried premontrei prelátusi titkár és Hámori György kapuvári polgármester méltatta a minap a kapuvári Pavlóczki Béla Berg Gusztávról szóló könyvét a fővárosban, a Vajdahunyadvárban.
– Berg Gusztáv a XIX. század második felében nagy népszerűségnek örvendett a fővárosban is, így szinte hazaérkezett a könyvön keresztül is Budapestre – mondta a szerző.

Pavlóczki Béla: A Berg-kutatások Németországban is folytak.

Pavlóczki Béla: A Berg-kutatások Németországban is folytak.
A könyv hosszú évek gyűjtőmunkája után tavaly jelent meg. A hazánkban, Auszt- riában és Németországban kutatott életműhöz a Berg család élő leszármazottai nagyon sok segítséget adtak. A könyv hiánypótlónak számít a Rábaközben.

– Kutatómunkám során kezembe akadt egy várat ábrázoló rajz is, melyről feltételezhető, hogy Kapuvárt ábrázolja – mondta Pavlóczki Béla.

Amennyiben nem az 1680-ból származó, úgynevezett Grei- scher-metszet lenne a kapuvári erősség legkorábbi ábrázolása, úgy ez a lelet esetleg felülírhatja a kapuvári vár történelmét. – A megtalált ábrázolásról kétséget kizáróan kell bizonyítani, hogy az tényleg a kapuvári várat ábrázolja – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!