Rábaköz PRINT

2014.12.12. 09:46

Szany is város lenne - Elkerülő út is épül?

Szany várossá válása nem lehetetlen és már dolgoznak érte, jelentette be Németh Gergely, a falu polgármestere.

Cs. Kovács Attila

Soha ilyen kevesen nem voltak még a helyi önkormányzat közmeghallgatásán, mint legutóbb. A falu vezetői kedden várták a szanyiakat, hogy megbeszéljék közös ügyeiket, de mindössze hárman fogadták el a meghívást és érdeklődtek településük dolgai iránt. Őket Németh Gergely polgármester tájékoztatta az aktuális helyzetről. Szót ejtett egészen érdekes tervekről is.

Szany foglalkoztatási helyzete nemcsak a térségben, de megyei viszonylatban is kimagasló.

Az egyre nagyobb forgalom miatt a községvezetők a Szany-elkerülőért is dolgoznak.

Az egyre nagyobb forgalom miatt a községvezetők a Szany-elkerülőért is dolgoznak.

Például arról a törekvésről, hogy Szany várossá váljon. „Nem különleges és realitásokat nélkülöző ötlet ez, hiszen 1427-ben már mezőváros volt lakóhelyünk" – jegyezte meg a Kisalföld érdeklődésére Németh Gergely. A községvezető hozzátette: úgy érzik, a falu megfelel a követelményeknek. Rendelkezik a megfelelő infrastruktúrával és mikrotérségi központként befolyással van a környékbeli falvak sorsára is. Szany foglalkoztatási helyzete nemcsak a térségben, de megyei viszonylatban is kimagasló. Szerte a megyéből járnak dolgozni, de még Veszprém megyéből is a szanyi üzemekbe.

Funtek János jegyző kérdésünkre kifejtette: először megvizsgálják, pontosan milyen jogszabályi feltételeknek kell megfelelnie annak a községnek, mely város szeretne lenni. Aztán tanulmánytervet is készíttetnek a lehetőségekkel kapcsolatban.

– Falunk a nemzetközileg is jelentős főutak összekötő útján található. A közelben van Pápa, mint várható NATO-központ és még lehetne sorolni, milyen kedvező körülmények, helyzeti előnyök jellemzik falunkat – tette hozzá Németh Gergely. Mint mondta, bízik benne, hogy belátható időn belül sikerül Szanynak a várossá válás. A polgármester még egy meglepő, de a helyiek által kedvezően fogadott bejelentést tett a közmeghallgatáson: azon dolgozik, hogy megépüljön a Szanyt elkerülő út.

– A községben az utóbbi időben megnőtt az átmenő forgalom, különösen a teherautókból van egyre több. Ez nyilván köszönhető a megyebeli útépítéseknek is, de félő, hogy a jövőben állandósul ez az állapot. Főutcánkat nem ekkora forgalomra tervezték annak idején, ezért meg kell oldani a tehermentesítését. Ezt pedig csak az elkerülővel lehet – jelentette ki Németh Gergely.

Arra a kérdésre, hogy vajon miért csak hárman érdeklődtek a közügyek iránt a közmeghallgatáson, Németh Gergely elmondta: két eset lehet. Az egyik, hogy jól mennek a falu dolgai és a szanyiak nyugodtak emiatt, a másik, hogy érdektelenek a közügyekkel kapcsolatban. Mint a polgármester fogalmazott, az októberi választáson való nagyarányú részvétel nem az utóbbit támasztja alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!