Rábaköz PRINT

2014.12.11. 17:33

Kapuváron kezdett az álorvos

A Kisalföld információi szerint Kapuváron kezdett asszisztensként, s az itteni múltja tette gyanússá azt az álorvost, aki Heves megyében bukott le, s aki ellen kuruzslás miatt indult eljárás. Az ügyről az orvoskamara elnöke is nyilatkozik.

Sudár Ágnes


Kuruzslás és közokirat-hamisítás miatt emelt vádat a Hevesi Járási Ügyészség egy nő ellen, aki négy és fél éven át kezelt betegeket Egerben és Tiszanánán. Az 54 éves vádlott feltehetően még 2008-ban jutott hozzá – tisztázatlan körülmények között – egy hamis orvosi diplomához, amely szerint 1996-ban, a franciaországi Toulouse-ban elvégezte az orvosi egyetemet. 
 
Jó véleménnyel voltak róla
A nő az iratok ellenére soha nem kapott orvosi diplomát, sőt: a hamisítvány küllemében sem felelt meg az egyetem által kiállított okiratnak és az aláírók kiléte sem volt azonosítható. Mindez már csak akkor derült ki, amikor vizsgálat indult ellene. Az pedig a múltjára alapozott: úgy tudjuk, korábban valóban az egészségügyben dolgozott – asszisztensként a kapuvári kórházban. Amikor elhagyta Győr-Moson-Sopron megyét és Északkelet-Magyarországra költözött, előbb kórházban, majd ügyeletes orvosként dolgozott.
Mostanáig Tiszanánán helyettes háziorvosként tevékenykedett, mint kiderült, az ottaniak jó véleménnyel is voltak róla.

Még mindig a kamara tagja
 
De mindez nem számít, törvényt sértett, s az etikai-erkölcsi vétség mellett sem lehet szó nélkül elmenni. Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke megerősítette lapunknak: az érintett „doktor" jelenleg is a kamara tagja, ők addig, amíg az eljárás le nem zárul, nem zárhatják ki. Etikai vizsgálat alapján azonban felfüggeszthetik a tagságát. A kamara egyébként nem mérlegelhetett anno, hogy felveszi-e tagjai köré. Ha ugyanis az illetékes hatóság azt megelőzően a diplomáját elfogadja, akkor tag lesz. Éger szerint az ügy egyik tanulsága, hogy alaposabb vizsgálatot igényelnek a külföldi okmányok.

Uniós ország esetében nem kell honosítani

A honosításról is kérdeztük, feltételezve, hogy valamiféle vizsgát ez jelent, de kiderült: mivel uniós ország „diplomájáról" volt szó, ezért erre nem is volt szükség. Azt is felvetettük Éger Istvánnak, hogy az orvosszakma számára is presztízskérdés kell legyen, hogy ezek szerint diploma nélkül is megszerezhető egy olyan tudás, amellyel embereket lehet ellátni ma a magyar egészségügyben. „Az orvosképzés sokkal összetettebb. A mentőápolók, a szakasszisztensek is rendelkeznek olyan szintű tudással, ami egyes esetek ellátására elegendő. De ez akkor is kuruzslás."

Lehetséges-e, hogy hasonló eset kibukik valahol? Kizárni ezek után nem lehet. De Éger István nem nagyon tud olyan kollégájáról Győr-Moson-Sopron megyében, aki különleges (külföldi) diplomával érkezett gyógyítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!