Rábaköz PRINT

2014.11.04. 13:54

Új-Zélandról a Rábaközbe: három alpaka érkezett a világ végéről Jobaházára! - videó

Harmony, Színarany és Adonisz Aucklandben szállt repülőre. A két kanca vemhességük ellenére jól bírta a közel három napos utat.

Szeghalmi Balázs

Első körben talán nem árt tisztázni, milyen állatokról is van szó. A Wikipédia szerint az alpaka háziasított, rendkívüli finomságú gyapjáról ismert dél-amerikai teveféle. Az alpaka őshazája az Andok, de a szóban forgó állatok világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Az első alpakák Hollandiából érkeztek a Rábaközbe

"Négy éve elsőként fogtunk bele az alpakák tenyésztésbe Magyarországon, az első állatokat Hollandiából hoztuk. Eddig tizenkét állatot neveltünk a birtokon.

Úgy éreztük, mostanra gyűlt össze annyi tapasztalatunk, hogy nagy fába vágjuk a fejszénket" - kezdte a kisalfold.hu érdeklődésére Kerkhofné Demjén Cecília, az alpakák tulajdonosa.


Videó: Cseh Róbert

A két vemhes kanca is jól bírta a hosszú utazást

"Új-Zélandon többnyire vastag bundájú, de nagyon finom szálú gyapjat növesztő alpakák élnek. Éppen ezért vásároltuk a hím Adoniszt és a két nőstényt, Harmony és Színaranyat a messzi földrészről. A nevüket még Új-Zélandon kapták.

Múlt vasárnap érkeztek meg hazánkba több mint két és fél napos utazást követően. Aucklandban szálltak repülőgépre, Melbourne, Szingapúr, az Egyesült Arab Emírségek érintésével végül Londonban landolt a gép velük.

A hosszú út ellenére egész jó állapotban kerültek hozzánk az állatok. Még közel 30 napig karanténba kell zárnunk őket, csak utána ismerkedhetnek meg magyar társaikkal. A két kanca vemhes, várhatóan jövő májussal hozzák világra kicsinyüket" - folytatta Kerkhofné Demjén Cecília.


Elől Harmónia, közepén Tiszta Arany, hátul Adonisz nézelődik


Luxustermékek készülnek az alpakák bundájából

"Az alpakák gyapját évente egyszer lehet nyírni. Hozzánk rendszeresen visszajár egy profi ausztrál nyíró szakember, aki megszabadítja őket a bundájuktól, amit aztán luxus ruházati termékek, paplanok készítésekor használnak fel" - tudtuk meg Kerkhofné Demjén Cecíliától, aki megyénkben egyedül nevel alpakákat.

Bár az alpakák hasonlítanak a lámákra, kisebb a tömegük, s szerencsére sokkal barátságosabbak. Az új-zélandi trió egyelőre még próbálja megszokni jobaházi új otthonát, magyar társaik közül azonban több is megengedte, hogy megsimogassuk "szőrmok" fejüket.


A már itthon született alpakák hamarosan megismerkedhetnek a messzi földről érkezettekkel

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!