Rábaköz PRINT

2014.11.03. 11:20

Tövissi József: Nem építenék új templomot

Az egyik legfiatalabb rábaközi polgármester lépett hivatalba Vadosfán. Tövissi József erdélyi származású család tagja, harmadik templomot nem, de munkahelyeket hozna a településre.

Turbók Attila

– Rábaköz egyik legfiatalabb községi vezetője huszonkilenc évesen. Erdélyből jött a többfelekezetű Vadosfára. Mi motiválta ebben?
– Marosvásárhelyről származó családomban öt pap is van, többek között nővérem, aki református lelkészként Kárpátaljára ment férjhez. Ő is és családom is nagy gondot fordított egész életében az őket körülvevő közösségre, talán innen az indíttatás.

– A közösségben – a szó jó értelmében vett – „gyüttmentként" tekintenek önre.
– Családom Marosvásárhelyről származik, akik – mi-
után édesapám befejezte erdélyi vállalkozását – átköltöztek az anyaországba. Itt előbb Kapuváron laktunk, majd később megvásárolták a vadosfai régi kocsmát. Azóta famíliám több tagja költözött a faluba.

Tövissi József: Azért dolgozik, hogy harminc év múlva is lakott település legyen Vadosfa.

Tövissi József: Azért dolgozik, hogy harminc év múlva is lakott település legyen Vadosfa.
– Vadosfán – az evangélikusok és a katolikusok után – önökkel megjelent a harmadik felekezet is. Jelent-e valamiféle különbözőséget a család református hite?
– Egy az Isten. Mindegy, hogy milyen formában imádkozunk hozzá. A család a kapuvári istentiszteletekre jár velem együtt és helyben is jól megvagyunk az „őslakosokkal". Nem hiszem, hogy ez lenne a kardinális kérdés Vadosfán, a legfontosabb az, hogy ki mit tesz a faluért. Egy biztos, a nemrég felújított evangélikus és katolikus templom mellé nem tervezünk harmadikat. Évek óta szervezzük a közösségi munkát, nem egy helyen fordultam meg a faluban, segítve a helyieket. Engem nem az ideérkezett családom, hanem a vadosfaiak választottak polgármesternek. A família nagy része hivatalosan még nem is szavazhatott helyben.

– Mit hiányol leginkább Vadosfáról?
– Röviden? Sok gyereket! Azt szeretném, hogy harminc év múlva is lakott település legyen, hiszen az alig nyolcvanas létszám szinte ijesztő. Csinos, csendes, nyugodt falu, melyet előszeretettel ajánlok minden ideköltözni szándékozónak. A lakosságszámot pedig családon belül is próbáljuk növelni, nálam is három gyermek van, egyikük már a választások után született. Reményeim szerint a família több tagja is követi a példám. Vadosfának fiatalításra van szüksége az idősek tapasztalatainak hasznosítása mellett.

– Mit hozna Vadosfára?
– A gyermekzsivajt és természetesen termelő cégeket, melyek munkahelyeket hoznak a falunak. Édesapám és jómagam is Ausztriában dolgozunk, ami jelenleg megfelelő, de a családot tekintve rossz. Már gondolkodunk egy helyi cég létrehozásában, ám ehhez itthon is a kintihez közelítő fizetések kellenének. Tervem a faluház felújítása és a helyi védett épületek renoválása is. Jómagam horgászember lévén valamiféle horgászturizmus meghonosítását is támogatom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!