Rábaköz PRINT

2014.10.06. 11:21

Már látszata is van a tízmillió forintoknak Acsalagon

Jelentős fejlesztéseken van túl az acsalagi önkormányzat. Hetvenmillió forintnyi támogatás érkezett a községbe az elmúlt években.

Cs. Kovács Attila

Az elmúlt években hetvenmillió forintos pályázati támogatást szerzett az acsalagi önkormányzat. Látszata is van a Hanság-széli községbe érkezett tízmillióknak: többek között közösségi házat építettek, a temető kerítését újították fel és falubuszt vásároltak.

Szilágyi Andrásné polgármester a Kisalföldnek elmondta: régi járművük hétéves volt, sokat szolgált, így szükség volt a cseréjére.

– Jókor jött a pályázati kiírás és szerencsére sikerült a tízmillió forintot elnyernünk. Az önrészt a régi busz értékesítéséből fedeztük – fogalmazott Szilágyi Andrásné. – Nagy szükség van a járműre Acsalagon. Mindennap utaztatjuk az óvodásokat, de az idősek is igénybe veszik. Korosodik a falu és így próbálunk segíteni a helyieknek. Az időseket orvoshoz visszük Csornára, de akár messzebbre is, ha a kezelések úgy kívánják. Persze túlzásba nem esünk, önkormányzati rendeletben szabályoztuk a busz használatát.

Az új falubuszra nagy szükség volt. Szilágyi Andrásné polgármester és Brányi László alpolgármester vették át az autószalon képviselőjétől, Felhalmi Zsolttól.

Az új falubuszra nagy szükség volt. Szilágyi Andrásné polgármester és Brányi László alpolgármester vették át az autószalon képviselőjétől, Felhalmi Zsolttól.

A polgármester hozzátette: a közelmúlt fejlesztései közül legbüszkébb a temető kerítésének felújítására, hiszen, mint mondja, áldatlan állapotban volt már. Elkészült aztán a focipálya közelében a közösségi tér, melyhez szintén kaptak pályázati támogatást, de jelentős adományt adott egy továbbra is névtelenséget kérő jótevőjük.

– Örülünk a hárommillió forintért kialakított játszótérnek és a húszmillió forintos költséggel készült buszöbölnek. Így a község központja megszépült, modernebb lett. Utóbbit a Kapuvár gesztorságával megnyert pályázat finanszírozta. A munkálatok során önerőből oldottuk meg az egykori iskolaépület előtti vízelvezetést – jegyezte meg Szilágyiné. A további, önerős beruházások között említette meg a kultúrház tetőzetének felújítását és tervezik a belső tatarozást. Abban az épületben működik egyébként az orvosi rendelő is. Az anyagi forrást ehhez az a 6,5 millió forint jelentette, melyet mint adósság nélkül gazdálkodó település kaptak. Ebből a pénzből még vízelvezetésre és útfelújításra is költenek.
– A további fejlesztésekhez nagy segítséget jelent majd az, ha az állam megelőlegezi a pályázati önrészeket. Így nem kell hitelt felvennünk és nem kell arra várnunk, hogy az utófinanszírozott pályázatokban álljon a pénzünk – tette hozzá Acsalag polgármestere. Mint mondta, tervezik még egy tájház és falumúzeum kialakítását, amihez az épületet már megvásárolták. Nemrégen egy másik ingatlant is megvett az önkormányzat, ahol egy tó kialakításán gondolkodnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában